Nagy sikerük van az iskolások

Vándor, láss!

Öt éve szervezik vándorlásaikat az ország határain innen és túl. Hogy egészen pontos legyek: a „vándor-láss”-okat, hiszen túráik lényege a megismerhetetlen megismerése, a látás és tudatos észlelés elfeledett tudományának életre keltése. Aki minderről vall: Kovács „Kovi” Zoltán életművész.

A Vándor Láss nevet viselő polgári társulás az általatok szervezett túrák színvonala miatt egyre népszerűbb. Ejtenél néhány szót az előzményekről?

Gyermekkorom óta járom a hegyeket. 6-7 éve szegődtek először néhányan a nyomomba, hogy megérthessék, megélhessék azt a hangulatot, amiről annyit mesélek. Tavalyelőtt hivatalos formát kapott a szerveződés, polgári társulás lett. A természet és rajta keresztül önmagunk megismeréséről, a mozgás és az egészség szeretetéről, meg egy csipetnyi filozófiáról szól az egész.

Merre vezettek eddigi vándorútjaitok?

Elmondhatom, hogy bejártuk a Kárpát-medence legérdekesebb zugait. Több vándorlást szerveztünk a Szlovák Paradicsomba, az Alacsony- és a Magas-Tátrába, a Fátrába, valamint a Kis-Kárpátokba és a Zoborra. Általában többnapos kirándulásokról van szó, s a célközönség is változó. A fővárostól északra elnyúló hegyvidék például kiváló kirándulóterep, kisgyermekes családok számára ideális helyszín a kikapcsolódásra, tátrai vándorlásaink viszont nem egyszer komoly erőpróba elé állítják az edzettebb vándorokat is.

Az országhatár persze nem akadály…

Így van; az elmúlt években Magyarország számos hegyvidékét bebarangoltuk – például a Kőszegi- és a Visegrádi-hegységet; megfordultunk a Prédikálószéken és a Rám-szakadékban, vadregényes ösvényeket jártunk be, s gyönyörködtünk a Dunakanyar nyújtotta látványban. Ezek a helyszínek általában egy-kétnapos túrák keretében bejárhatók.

Aki esetleg nagyobb kihívásokra vágyik?

Az velünk jöhet a Júliai-Alpok közel háromezer méteres csúcsai közé az olaszországi Montasio-csoportba, a szlovéniai Triglav Nemzeti Parkba, vagy a Magas-Taurok (Hohe Tauern) csodálatos csúcsai közé, élete első háromezresére. Kínálatunkat e téren is folyamatosan bővítjük – ahogy mi magunk is felfedezzük, bejárjuk az újabb helyszíneket, s kapcsolatokra, barátságokra teszünk szert.

A társulás tevékenységi köre másra is kiterjed?

Természetesen; vállalt céljaink egyike, hogy a természet szeretetét az ifjabb korosztályba oltsuk. A gyerekek számára szervezett természetjárásaink alkalmával próbáljuk megmutatni a világ, az élet, közvetlen környezetünk apró és mégis óriási jelentőségű csodáit. Nagy sikerük van az iskolások számára szervezett előadásainknak, a vetítéseknek is; ezek általában hegymászótúráink élményanyagához kapcsolódnak, de szólhatnak a környezetvédelem problémáiról, vagy éppen a keleti filozófiáról, harcművésze-tekről.

Milyen irányban lehet erről a pontról mozdulni?

Szeretnénk hűek maradni eredeti elképzelésünkhöz, tehát ahhoz, hogy elsősorban az iskoláskorúakat szólítsuk meg. Ennek szellemében idén új helyszíneket, lehetőségeket iktattunk be ajánlatunkba, melyek év végi osztály- vagy jutalomkirándulás keretében felkereshetők. A már említett helyszíneken kívül bejött a képbe az ország keleti szeglete is; a Gömör-tornai Karszt, mely az ország legnagyobb kiterjedésű karsztvidéke, számos barlangjával, kanyonjaival, a túraútvonalak, valamint a kulturális és történelmi emlékek sokaságával méltán tarthat igényt az érdeklődésre. Ugyanakkor nyitottak vagyunk a gyerekek igényeire, azt is mondhatnám: ha túráról, kirándulásról, vándorlásról van szó, nem ismerünk lehetetlent! Honlapunkon (www.vandorlass.eu – a szerző megj.) minden szükséges információ megtalálható.

Ajánló