A meglehetősen egyszerű étel eredetileg nem a Palócföldről származik

A palóc leves története

Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten.

Bizonyára sokan hallottak már a palóc levesről. Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták az egykori István Főherczeg Szállodában Pesten. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben, aki ugyancsak szerette és tudta élvezni az asztal örömeit, s gyakorta megfordult barátaival a szálloda különszobájában. Azon a bizonyos téli estén az ünnepi vacsora fényes vendégei, kik magánfogatokkal vagy fiákeren érkeztek, első fogásként az újonnan kreált levest kapták. Persze mindenki félszemmel Mikszáthot figyelte – az eledel keletkezésének híre hamar elterjedt –, mit szól a múzsa az újfajta leveshez. Nos, az író kétszer is szedett a tálból, s bizonyára nem csak udvariasságból. Pedig receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől.

Gundel-féle palóc leves

Kanálnyi zsírt felforrósítunk, s rajta megpirítunk fél fej apróra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma aranybarna, megszórjuk egy kiskanálnyi pirospaprikával. Amint a paprika feloldódott a zsírban, belevetünk egy kiló, kockára vágott ürücombot vagy -lapockát. Megszórjuk durvára tört köménymaggal, és dobunk rá egy-két babérlevelet. Összeforgatjuk, és megpirítjuk a húst. Külön fazékban sós vízben puhára főzünk fél kiló kockára vágott burgonyát, és ugyanannyi 2-3 cm-es darabra vágott zöldbabot. Amint ez kész, levével együtt hozzáöntjük a pirított húshoz. A főzőléből annyit öntsünk hozzá, hogy gulyásleves sűrűségű legyen. Felforraljuk, s ha már a hús is puha, keverünk bele 2 dl savómentes tejfölt. Forrósítsuk fel, hogy az ízek összhangját megteremtsük!

Címkék 

Ajánló