A káliumigényes zöldségkultúrákban bátran alkalmazható, viszont a burgonyában nem használható

A fahamu hasznosítása a házikertben

A fahamut sokhelyütt nagy bátorsággal szórják ki a kertbe, azt vélve, hogy jót tesz a talajnak és a növényeknek. Mielőtt ezt megtennénk, tisztában kell lennünk ennek az égési mellékterméknek a valódi értékével.
A fahamunak nincs tápanyagpótló hatása.

A fahamut sokhelyütt nagy bátorsággal szórják ki a kertbe, azt vélve, hogy jót tesz a talajnak és a növényeknek. Mielőtt ezt megtennénk, tisztában kell lennünk ennek az égési mellékterméknek a valódi értékével.

A fahamunak nincs tápanyagpótló hatása. A fa égetésével a nitrogén és a kén teljesen elillan, csak kalcium-, magnézium-karbonátok és mikroelemek maradnak benne. 25–30 %-ban kalcium-karbonátot tartalmaz, ami a savanyú talajok mészpótlására kémhatásának növelésére alkalmas. Mintegy 10%-ban káliumot tartalmaz, körülbelül 1–2 %-ban foszfort, és igen kis mennyiségben mikroelemeket, vasat, mangánt, bórt, rezet és cinket. Nyomokban nehézfémek, ólom, kadmium, nikkel és króm is található a fahamuban.

Nagyon finom szemcséjű, ezért a talajra szórva gyorsan kifejti hatását. A talaj pH-jának indokolatlan növelése, a fahamu szükségtelen kiszórása azonban megnehezíti a növények tápanyagfelvételét, ami a legtöbb növény esetében enyhén savanyú (pH 7 alatt) talajon a legtökéletesebb. Magas pH-tartományban a mikroelemek felvehetetlenné válnak, és hiánytünetek jelentkeznek a növényekben.

Felhasználható mennyisége a kertben a talaj típusától és kémhatásától függően változó. A 5,5 pH alatti savanyú talajon mészkedvelő növények számára évi egy alkalommal 10 dg/m2 fahamu 15 centiméter mélységben történő bedolgozásával kedvezőbbé tehetjük a talaj kémhatását. A káliumigényes zöldségkultúrák esetében, így a gyökérzöldségeknél bátran használhatjuk, de olyan területre, ahová a következő évben burgonyát kívánunk vetni, semmi esetre se vigyük ki. A dísznövények közül a rózsa töve köré szórhatjuk, gyümölcsösökben az őszibarack esetében használhatjuk hasonló módon. A fahamut a biokertészek is kedvelik. A növények köré szórva megvédhetjük az állományt a csigáktól és a hernyóktól. Káposztaféléknél megelőzhető vele a tőrothadás és a káposztalepke hernyójának kártétele is csökkenthető.

A fahamut a legjobb télen összegyűjteni és kora tavasszal száraz talajra szórni, majd bedolgozni. Vegyes (fa-szén) tüzelésű más hulladék (papír, műanyag) égéstermékével kevert hamut nem szabad felhasználni a kertben. A fahamut ne használjuk együtt nitrogéntartalmú műtrágyákkal. A gyepre csak olyan területen szórjuk ki, ahol a talaj savanyú kémhatása miatt gondot okoz az erős mohásodás, és nitrogénműtrágyát csak egy hónap elteltével szórjunk ki a területre.

A komposzthoz a többi alapanyaghoz viszonyítva legfeljebb 3%-os arányban adjunk fahamut. Nagyobb arányban használható, ha sok tűlevelet halmoztunk a komposztra.

Ajánló