Grafológus szakértőnk szerint erről a szövegről nem lehet megállapítani, ki írta

Az írásszakértő nem állította, hogy a lány firkálta össze a blúzát

Pozsony. Nem létezik a világon olyan grafológus, aki azt állítaná, hogy a stilizált írás elemzése alapján hiteles szakvéleményt lehet alkotni, márpedig a nyitrai diáklány hátára írt felirat stilizált írás – állítja Hornyák Ottília írásszakértő.

Pozsony. Nem létezik a világon olyan grafológus, aki azt állítaná, hogy a stilizált írás elemzése alapján hiteles szakvéleményt lehet alkotni, márpedig a nyitrai diáklány hátára írt felirat stilizált írás – állítja Hornyák Ottília írásszakértő. Felháborítónak tartja a hétfői belügyi sajtótájékoztatón elhangzottakat, szerinte az összes grafológust lejáratták. Robert Kaliňák tárcavezető ugyanis a következőket mondta: grafológiai vizsgálat eredményeképpen kiderült, a blúzra a szöveget ugyanaz a személy írta, aki megcímezte a lánynak küldött borítékot az iratokkal, sőt az írásszakértő szerint a lány kézírásáról van szó, mert egyezik az útlevélkérelmén szereplő írással.

Gál Gábor, a diáklány jogi képviselője lapunknak mindezt cáfolta. A jegyzőkönyvben ez nem szerepel. A Kaliňák által megdönthetetlen bizonyítékként tálalt vélemény nem mondja ki, hogy Hedvig kézírásáról van szó. Sőt, az írásszakértő szerint a rendelkezésre álló rövid mintákat nem lehetett megbízhatóan öszszehasonlítani. Gál Gábor szerint felmerül a kérdés: az élő adásban közvetített belügyi sajtótájékoztatón miért állította ennek ellenkezőjét Kaliňák?

Hornyák Ottília grafológus szerint az önmagában nem baj, hogy nyomtatott betűkkel dolgozott a szakértő. Vannak, akik rendszeresen nyomtatott betűket használnak. A nyugodt körülmények között papírra vetett, nyomtatott betűs szöveg egyenrangú más kézírással, hacsak nem stilizált írásról van szó, mint ebben az esetben. Éppen ezért Hornyák Ottíliának meggyőződése, a blúzra firkált magyarellenes szövegről nem lehet megállapítani, tudományosan bizonyítani, ki a szerzője. „Ez inkább rajzmű, mint kézírás. A grafológus csakis a nyugodt körülmények között, sima felületen képzett, folyékony írást képes hitelesen elemezni” – magyarázta Hornyák. Már akkor sem vállalkozik senki az elemzésre, ha stresszes körülmények közt születik az írás, legalábbis az ilyen véleményt nem lehet bizonyítékként felhasználni. „A szakvélemény akkor hiteles, ha hozzáteszik, ki fogalmazta meg, a szakértő nevét azonban elhallgatták, ez is kételyeket szül. A közzétett információk alapján az sem egyértelmű, grafológushoz vagy írásszakértőhöz fordultak-e, ugyanis az előbbi az írás alapján jellemrajzot készít, az írásszakértő pedig bizonyítja vagy cáfolja az eredetiséget” – jegyezte meg Hornyák.

További kételyeket vet fel, hogy az összehasonlításhoz egy hét évvel ezelőtti útlevélkérelmet vettek alapul. Hedvig csak 16 éves gyerek volt, akkori írását nem lehet összehasonlítani a maival. Arról nem is beszélve, hogy egyetemistaként gyakran ír, így írása intenzívebben fejlődhetett. Minden kétséget kizáró szakvélemény csak a mai kézírása alapján készíthető. (sza)

Címkék 

Ajánló