A velencei Redentore fesztiválon tomboló ünnepléssel fogadták a Muzsikást

Díszvendég: Bartók és a magyar zene

Velence. Bartók Béla és a magyar zenén keresztül a magyar kultúra a díszvendége a velencei Redentore (Megváltó) fesztiválnak, amelyet vasárnap este Hiller István magyar kultuszminiszter nyitott meg a lagúnák városában, a Giudecca-szigeten.

Velence. Bartók Béla és a magyar zenén keresztül a magyar kultúra a díszvendége a velencei Redentore (Megváltó) fesztiválnak, amelyet vasárnap este Hiller István magyar kultuszminiszter nyitott meg a lagúnák városában, a Giudecca-szigeten. Az 1576-os pusztító pestisjárványra emlékező búcsújáróhelyen, a Giudecca-szigeten emelt Redentore bazilikánál, illetve más velencei helyszíneken a Redentore vallási ünnepet megelőző egy héten keresztül 14 koncert és más – ingyen látogatható – magyar zenei rendezvény, illetve filmbemutató kínál élményeket a helyieknek és a Velencébe látogató rengeteg turistának.

A július 17-ig tartó rendezvénysorozat főszereplője Bartók Béla életműve és öröksége, zenéje és annak továbbélése a kortárs zeneművészetben. A híres magyar zeneszerző és zongoraművész életművének egy külön kiállítást is szenteltek: Móser Zoltán fényképei Bartók Béla zenei gyűjtőútjainak helyszíneiről. Ez a kiállítás vasárnap estétől tekinthető meg, akárcsak Gaál István Gyökerek című, Bartók életútját bemutató filmje.

A velenceiek és a turisták már a hivatalos megnyitó előestéjén, szombaton kortárs etno jazz koncerten ismerkedhettek meg a magyar művészekkel, a Teatro Fondamenta Nuove-Velence színházban a Muzsikás és Sebestyén Márta lépett fel. Az közönség tomboló ünnepléssel fogadta az előadást.

A vasárnapi velencei hivatalos megnyitó ünnepi estéjének keretében a világhírű Redentore templomban Sebestyén Márta templomi énekeket, népi-vallásos dalokat énekelt fúvós és kobzos kísérettel.

A velencei fesztiválon dzsesszelőadások, a Jánosi együttes fellépése, olasz gyerekszínház, Dresch Mihály Quartet, magyar népzene és népi tánc a Tatros és a Söndörgő együttesek bemutatóival, akusztikus koncertek, végül zárásként a Fanfare Complexa és Szilvási Gipsy Band fellépése, népzenei bemutatói követik egymást a valóban széles kínálatban. A belépés minden fesztiváli eseményre ingyenes, szabad – természetesen a férőhelyek függvényében –, legyen bármilyen velencei helyszínen, a Giudecca-szigeten, a Corte dei Cordamin, a Redentore bazilikában, a Szent Kozma és Demján kolostorban, a Riva delle Zittellén vagy a Teatro Fondamenta Novében.

Címkék 

Ajánló