L. Juhász Ilona

2017. november 7., kedd 14:15

Tudása, szakmai alázata, ki nem apadó érdeklődése, mellyel a világot szemléli, szenvedélyes munkakedve lenyűgözi az embert. L. Juhász Ilona etnológussal beszélgettünk.

2016. október 10., hétfő 18:06

Az első világháború egyik olyan eseménysorát tárja fel L. Juhász Ilona közelmúltban megjelent kötete, amely mára kihullott az emlékezetünkből. 

2016. április 1., péntek 00:14

Az első világháború kitörését követően aránylag rövid időn belül kiderült, hogy a háború folytatásához egyre inkább szükség van a lakosság anyagi jellegű áldozatkészségére is. Egymást követték a különféle felhívások, amelyek adakozásra szólították fel az embereket.

2016. március 18., péntek 00:03

Az első világháború jelentősen megváltoztatta a nők életmódját, majd a befejezését követően az egyre erősödő női emancipációs törekvések egyik következménye lett a többi között az is, hogy a nők levágatták hosszú hajukat.

2015. július 15., szerda 00:57

A nagy 1965-ös árvíz és két keszegfalvai lány tragédiája. Keszegfalva (Kameničná) a Csallóköz délkeleti határán található, közigazgatásilag a Komáromi járáshoz tartozik. Egyik régi temetőjében, ahová ma csak kivételes esetben temetkeznek, van egy fehér, három részből álló síremlék, amelynek közepéről két mosolygós fiatal lány fényképe tekint az arra járóra.

2014. május 12., hétfő 10:18
Budapest |

A Magyar Szemiotikai Társaság a jeltudomány területén végzett munkássága elismeréseként L. Juhász Ilonát, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központja tudományos munkatársát a május 9-én megrendezett budapesti közgyűlésén Jelismervény elnevezésű díjával tüntette ki. 

2013. október 28., hétfő 16:14
Weöres Sándor Bolero című versének záró sora is jelzi: amióta ember él a földön, azóta volt és van halotti kultusz, és nem kötődik feltétlenül sem vallásos meggyőződéshez, sem a halhatatlanság hitéhez.
2013. május 31., péntek 12:00

L. Juhász Ilona, a Fórum Kisebbségkutató Intézet komáromi Etnológiai Központjának munkatársa, a Magyar Néprajzi Táraság külföldi levelező tagja, az MTA köztestületének tagja az elmúlt napokban tudományos kutatásai elismeréséért a Magyar Tudományos Akadémia Arany János Kiemelkedő Tudományos Teljesítmény díjában részesült. Ennek apropóján beszélgettünk vele komáromi irodájában.

Feliratkozás L. Juhász Ilona csatornájára