Orbán: van élet az EU-n kívül is


A magyar miniszterelnök szerint a magyarok elszántak, hogy "megőrizzék nemzeti büszkeségüket" - A kormányfő a MIÉP-et nem szélsőséges, hanem radikális pártnak tartja


Orbán Viktor külföldi tudósítókkal lezajlott csütörtöki találkozóján kijelentette: várakozása szerint pártja és politikai szövetségesei többséget szereznek az áprilisi parlamenti választásokon. A magyar miniszterelnök, aki az AP hírügynökség beszámolója szerint reméli, hogy bevezetheti Magyarországot az Európai Unióba, szólt még egyebek közt a MIÉP-hez való viszonyról és a kormány romákkal kapcsolatos politikájáról is.

A Fidesznek - oldalán Magyar Demokrata Fórummal és más kisebb pártokkal - jó esélye van arra, hogy "kényelmes feltételeket biztosítson a következő négyévi kormányzáshoz" - írta a kormányfő szavait ismertetve az amerikai hírügynökség.

Bár az ország - mint Orbán Viktor fogalmazott - keményen megdolgozott azért, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz, a magyarok el vannak szánva arra, hogy megőrizzék "nemzeti büszkeségüket", és (tovább) bővítsék gazdaságukat, amely az egyik legerősebb a posztkommunista Kelet-Európában. "Van élet az EU-n kívül is" - mondta, hozzátéve, hogy az ország el van szánva arra, hogy meghatározza jövőjét. Az Európai Unión belül vagy sem, a jövőnk gazdaságilag ígéretes - idézte a miniszterelnököt az AP.

Arra a kérdésre, hogy a Magyar Igazság és Élet Pártját (MIÉP) szélsőségesnek tartja-e, az AP szerint Orbán azt válaszolta: a MIÉP-ről és a többi perempártról inkább mint radikális pártokról beszélne. "Inkább a radikális kifejezést használnám, abban az értelemben, hogy ezek (a pártok) mélyreható változtatásokat szeretnének végrehajtani a társadalom életében. A MIÉP-et én... egy rendkívül radikális pártnak tartom" - mondta.

A kormánynak a roma kisebbséggel kapcsolatos politikájáról beszélve Orbán a külföldi tudósítók előtt azt mondta: legfőbb cél a romaoktatás támogatásának növelése. "A roma közösséget érintő reformok iránya adott: ez pedig az oktatás. Ez minden amit tehetünk". Orbán Viktor - anélkül, hogy konkrét adatokkal szolgált volna - kijelentette: kormánya az elmúlt négy év alatt harmincszorosára növelte az állami ösztöndíjjal tanuló roma egyetemisták számát - írja az amerikai hírügynökség.

Ajánló