Az ellenzéki találkozó valamennyi résztvevője másként látja az együttműködés lehetőségét

Langyos ellenzéki ismerkedés

Pozsony. Tegnap az SDKÚ elnökének meghívására tárgyalóasztalhoz ültek az ellenzéki és parlamenten kívüli pártok vezetői, hogy a közös célokról, a Smer vezette kormánnyal szembeni alternatíváról egyeztessenek. Lesznek újabb találkozók is, bár a résztvevők nagy része szkeptikus a szorosabb együttműködés esélyeivel kapcsolatban.

ÚJ SZÓ-HÍR

A politikai helyzet értékelésében egyetértenek – sötéten látják. A hogyan továbbra adott válaszban viszont eltér a véleményük. De legalább tárgyalóasztalhoz ült a hét ellenzéki jobboldali párt (SDKÚ, KDH, MKP, Híd, SaS, OKS és Zöldek Pártja) elnöke, az MKP esetében frakcióvezetője. A megbeszélés nagy részében a megyei választások pozsonyi jobboldali sikerét vesézték ki, majd az aktuális politikai helyzetet.

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke szorosabbra fogná a pártok együttműködését, bár ezzel kapcsolatban ő sem tudott konkrétumokat mondani. A KDH és az MKP szkeptikusan tekint az együttműködésre. „Külön-külön jobb eredményt tudunk elérni, mint egy átláthatatlan egyesüléssel“ – mondta Ján Figeľ, a KDH elnöke. „Nem szabad túlértékelni ezt a mai találkozót“ – nyilatkozta lapunknak Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője. Bugár Béla, a Híd elnöke úgy véli, az ellenzéki alternatíva a pártprogramokat érinthetné. A pártok vezetői szerint a cél közös, de különböző utakon szeretnének hozzá eljutni. A politikusokon érződött, túlságosan is jól ismerik egymást ahhoz, hogy vakon megbízzanak a másikban. „Nem vagyok híve annak, hogy olyan elvárásokat támasszon valaki, amelyeket nagyon nehéz lesz megvalósítani. Ismerem a politikai élet szereplőit, tudom, hogy milyen személyes és pártérdekek vannak, s ezt nem lehet teljesen háttérbe szorítani“ – mondta Bárdos.

Az ellenzéki pártvezérek abban egyeztek meg, januárban ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, a megbeszéléseknek akkor már politikai töltete lesz. Jelenleg a hét ellenzéki pártból négy rendelkezik parlamenti képviselettel, a felmérések szerint ugyanennyinek van esélye jövőre bejutni a törvényhozásba. A témával a 2. oldalon is foglalkozunk. (MSz)

Címkék 

Ajánló