Az orvosszakszervezet akciójához az első napon nyolc kórházi orvos csatlakozott

Elegük van a hálapénzből az orvosoknak?

Pozsony. Korrupcióellenes kampányt indított az orvosszakszervezet (LOZ). Peter Visolajský elnök azt mondta, a céljuk az, hogy minél kevesebb orvos fogadjon el hálapénzt.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

 

„Köszönöm, nem fogadok el hálapénzt” feliratú jelvényt viselnek majd azok, akik csatlakoznak az akcióhoz, a lista az orvosszakszervezet honlapján (www.loz.sk) tekinthető meg, tegnap délután négykor nyolc kórházi orvos szerepelt rajta.

„Ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki viseli a jelvényt, nem fogad el hálapénzt, a többiek meg igen. Az orvos ezzel nyilvánosan értésre adja, nem fogad el hálapénzt, a betegekért van, és nem a keresetért” – mondta a szakszervezet elnöke. A LOZ a belügyminisztériumhoz fordult, hogy hozzon létre ingyenes telefonvonalat, ahol a beteg jelentheti, melyik orvos kért hálapénzt. Korrupcióellenes zöldvonal viszont már jelenleg is működik a belügyminisztériumban. Zuzana Čižmáriková, az egészségügyi tárca szóvivője elmondta, náluk is működik ilyen telefonvonal, de a páciensek legtöbbször nem a hálapénz miatt tesznek panaszt, hanem egy-egy orvos viselkedése, a beteghez való helytelen hozzáállása miatt. A szakszervezet szívesen venné, ha az akcióhoz a magánorvosok is csatlakoznának.

Pásztor László, a Magánorvosok Társulásának elnöke lapunknak azt mondta, nem csatlakoznak. „Ezt tegye meg az, aki esetleg eddig kért hálapénzt. A magánorvosok nem várnak el hálapénzt, ugyanis mi, ha a betegeknek többletszolgáltatást nyújtunk, azért hivatalosan, törvényes keretek között kérünk pénzt” – mondta lapunknak Pásztor László. Folytatás a 2. oldalon. (sán, TASR)

Címkék 

Ajánló