A túlzott nyomásgyakorlás miatt kevés a hazai termék a boltokban, véli a tárca

Fico megmutatja az üzletláncoknak

Pozsony. Az üzletláncok és a beszállítók örökös küzdelmében újra az utóbbiak oldalára áll a Fico-kormány. A kabinet tegnapi kihelyezett ülésén olyan törvénytervezetet fogadott el, amely állítólag javíthatja a hazai élelmiszer-beszállítók pozícióját.

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

 

A várhatóan 2013 januárjától hatályos törvény tegnap elfogadott tervezete például megengedhetetlennek tartja, hogy az üzletláncok pénzt kérjenek azért, hogy az élelmiszert felvegyék az értékesítendő termékek listájára, továbbá nem kérhetnek pénzt egy új üzlet megnyitásának hirdetésére. Ha a kereskedő nem teszi lehetővé a minisztériumi ellenőröknek a belépést a boltba, 500 euróig terjedő pénzbírságot kaphat.

A tervezetet beterjesztő földművelésügyi minisztérium úgy véli, éppen az üzletláncok tisztességtelen húzásai, túlzott nyomásgyakorlása miatt kevés a hazai termék a boltokban. „A nemzetközi élelmiszer-ipari cégek sokkal jobban meg tudnak felelni az üzletek követelményeinek, mint a potenciális hazai beszállítók” – olvasható a tervezet indoklásában.

Az első Fico-kabinet egyszer már elfogadott egy ilyen jellegű intézkedéscsomagot, amit a Radičová-kormány helyezett hatályon kívül. Mégpedig azért, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, torzította a versenyt, sőt egyes esetekben árfelhajtó tényezőként hatott. Ľubomír Drahovský, a kereskedelmi kapcsolatok szakértője úgy véli, értelmetlen beavatkozni a beszállítói kapcsolatokba. „A kínálat megfelelő voltáról úgyis a vásárló dönt, az igények kielégítése a lényeges. Ha a törvényt komolyan veszik, akkor a kínálat is szűkülhet” – tette hozzá. Martin Katriak, a COOP Jednota üzletlánc alelnöke úgy véli, a törvénytervezet súrolja az alkotmányosság határát. (SITA, shz)

Címkék 

Ajánló