Szülőföld és jövőkép: fiatalok válaszai a szlovákiai magyarságot érintő legfőbb kérdésekre

Kiértékelték a Vox Juventae pályázatát

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

A 35 éven aluli fiataloknak kiírt pályázat védnökei Bauer Edit és Duka Zólyomi Árpád európai parlamenti képviselők voltak, az értékelést pedig ismert neveket felsorakoztató szakmai zsűri végezte, köztük Szabómihály Gizella, Pomothy László, Csanaky Eleonóra, Mészáros Alajos, Simon Attila, Ocskay Gyula, Petőcz Kálmán és Mészárosné Lampl Zsuzsanna.

A legszínvonalasabb pályamunkák szerzői pénzjutalomban részesültek (az első helyezett 10 000, a második 5000, a harmadik pedig 3000 koronát vihetett haza).

Szó esett arról, hogyan látják az önkormányzatok működését a lakosok, illetve a képviselők, szóba kerültek a kihasznált és kihasználatlan nyelvi jogok, hallhattunk a készülő szlovák–magyar jogi szótárról, vita folyt külpolitikai témákról és arról is, hogyan lehetne elérni a történelmi megbékélést a magyar és a szlovák fél között. A leghosszabb és legsokrétűbb vita az oktatásügyi téma pályázatainak ismertetése után következett, itt a globális problémáktól kezdve a szlovák nyelv oktatásának módszertani kérdésein át a magyar identitás megerősítésének lehetőségeiig mindenről szó esett.

Király Zsolt, a Vox Juventae polgári társulás elnöke elégedetten értékelhette a pályázatot: „Olyan szellemi műhelyt szeretnénk létrehozni, melynek keretein belül megvitathatjuk a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb kérdéseket. A beérkezett pályamunkák bizonyították, van jövője ennek a kezdeményezésnek, mert van jövőképe a szlovákiai magyar fiatalságnak. Köztudott, az MKP szakmai műhelyeiben is készülőfélben van egy közép- és hosszútávú stratégiai program. Pályázatunk nem titkolt céljai közé tartozik az is, hogy a fiatalok észrevételeinek összegyűjtésével ezt a folyamatot mi is segítsük. A pályamunkákat szeretnénk a politikum figyelmébe ajánlani, hiszen minden ötlet csak akkor ér valamit, ha a döntéshozók részéről támogatást nyer, és megvalósul.” (bt)

Címkék 

Ajánló