A Csehországban tanulók nagy része kint marad

Prága „megfogja” az embert
Tomáš Benedikovič felvétele

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

A Csehországban dolgozó magyarok fele nem akar többé hazatérni Szlovákiába. A cseh egyetemeken tanuló fiatalok mindössze 20%-a gondolkodik, azon, hogy az egyetem elvégzése után visszatér szülőföldjére – derült ki a szociológiai felmérésből, amelyet Lampl Zsuzsanna készített a Vox Juventae Polgári Társulásnak. A legtöbben Csehországban maradnának, de szinte ugyanannyian tovább mennének nyugatra.

A felmérés alanyainak átlagéletkora 28 év. Válaszaikból kiderül: a Szlovákiába való visszatérésen mindösszesen az egyetemisták 20%-a, az alkalmazottaknak pedig egynegyede gondolkodik. Az egyetemek elvégzését követően legtöbbjük (40%-uk) Csehországban vagy valamely nyugat-európai államban (34%) szeretne munkát vállalni. Minden ötödik érintett kíván csak Szlovákiában dolgozni.

Több dél-szlovákiai magyar középiskolában hagyomány, hogy a végzősök viszonylag nagy arányban próbálkoznak csehországi egyetemeken. Itt elsősorban a megcélzott oktatási intézmény neve lehet a döntő, véli Csonka Gábor informatikus, aki a komáromi gimnázium elvégzése után 2004-ben a brünni műszaki főiskolán (Vysoké učení technické) folytatta tanulmányait. „Édesapám is oda járt, de a döntő indok az volt, hogy jobbakat hallottam róla, mint a pozsonyi műszaki egyetemről” – árulta el lapunk kérdésére az informatikus. Mint mondta, megfordult a fejében, hogy Csehországban maradjon az egyetem elvégzése után. „Ha a szakmai dolgokból indulok ki, ott maradok. A döntő szempont végül a magánélet lett, ezért kerültem vissza, pontosabban Budapestre” – tette hozzá. Ha váltania kellene, szakmai szempontból csak Pozsonyt tudná elképzelni alternatívaként.

A felmérés készítői arra is rákérdeztek, a megkérdezettek tervezik-e, hogy végleg elköltöznek Szlovákiából. A válaszok arról tanúskodnak, hogy e gondolat a megkérdezettek jelentős része számára aktuális. Vagy fontolgatják, vagy már döntöttek is a költözésüket illetően. A legtöbben (36%) azért maradnának Csehországban, mert jól érzik ott magukat. A második leggyakoribb indok (29%) a munkahely, a fizetés és az előmeneteli lehetőségek.

„Ezek az adatok arra utalnak, hogy Dél-Szlovákia fiataljai nem látnak perspektívát a szülőföldjükön való érvényesülésre” – vélekedik sajtóhírében a Vox Juventae.

A megszólítottak két csoportra oszthatók. Csehországi egyetemeken tanuló magyar nemzetiségű fiatalok, és olyan, valaha cseh egyetemeken tanult polgárai a Szlovák Köztársaságnak, akiknek bár Szlovákiában van állandó lakhelyük, továbbra is Csehországban élnek. A kérdőívekkel 800 embert szólítottak meg, 300 kitöltött ívet kaptak vissza. A kitöltők 62%-a férfi, és 38%-a nő. ( vps)

Címkék 

Ajánló