Sarkozy nem érti, miért bántja őt a média – Hollande újratárgyalná a fiskális paktumot

Hollande beintett Merkelnek

Párizs. Az újraválasztásáért kampányoló Nicolas Sarkozy szerint a média terrorizálja őt, és nem köt semmilyen megállapodást a szélsőjobbos FN-nel. A szocialista jelölt, Francois Hollande pedig megüzente a német kancellárnak: ha nyer, vége lesz a megszorító politikának.

Hollande gesztusa Merkelnek szól (SITA/AP-felvétel)

ÖSSZEFOGLALÓ

Hollande azt mondta, ha megnyeri az elnökválasztást, első útja Berlinbe fog vezetni. „Sarkozyvel együtt irányította Európát. Látjuk is az eredményét!” – mondta ironikusan kedden este Angela Merkel címére a TF1 híradójának vendégeként. „Ha engem választanak meg köztársasági elnöknek, irányváltás lesz az európai építkezésben. A korlátlan konkurenciának, szabad kereskedelemnek véget vetünk, vége lesz a megszorító politikának is. A költségvetési szigor és az állami kiadások rendezése mellett vagyok. Költségvetési szigor igen, életfogytig tartó megszorítás nem” – fogalmazott. Majd hozzátette: újra szeretné tárgyalni az unió fiskális paktumát is.

Sarkozy elnök pedig egy másik tévécsatornán így panaszkodott: „Valóságos terrorizmus, ami itt folyik. Amikor Hollande és a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon összehangolja a programját, az rendben van. A baloldal és a szélsőbaloldal együtt, az tökéletes. De ha én meg merem szólítani Marine Le Pen szavazóit, az már nem stimmel. Ez a médiarendszer terrorja!”

Kizárta ugyanakkor bármilyen megállapodás lehetőségét a szélsőjobboldali FN-nel az elnökválasztás május 6-i második fordulója, illetve a júniusi nemzetgyűlési választások előtt. Azt viszont a France Info hírrádióban tegnap megerősítette, hogy meg akarja magának nyerni Marine Le Pen szavazóit. „Az a 18 százalék, amelyik Marine Le Penre szavazott, nem az ő tulajdona és nekem kötelességem hozzájuk is szólni. … A köztársaság engedélyezte Marine Le Pennek, hogy jelölt legyen, a Nemzeti Front demokratikus párt, egyébként nem kapna működési engedélyt” – fejtette ki az államfő, aki szerint ezért sem szabad azoknak az állampolgároknak szemrehányást tenni, akik Le Penre szavaznak.

„Nincsen rossz szavazat vagy jó szavazat. A franciáknak kell dönteniük és én kitartok azon jogom mellett, hogy ezen franciákhoz is szóljak, akik azzal, hogy Marine Le Penre szavaztak, kifejeztek valamit. Ha ezeket az embereket vissza akarjuk terelni a köztársasági pártok táborába, akkor meg kell őket szólítanunk.” (MTI, ú)

Címkék 

Ajánló