Kijev megpróbálja zsarolni az Európai Uniót

Ismét Timosenkóra figyelnek Európában

TASR-ÖSSZEFOGLALÓ

Kijev/Berlin/Brüsszel. Bár nem szokás egy ember miatt törvényt módosítani, a kijevi parlament elfogadhatna „rendkívüli intézkedést” a hétéves börtönbüntetését töltő Julija Timosenko volt kormányfő ügyében, ha az EU hajlandó legalább félútig elmenni Ukrajna kívánságait illetően. Ezt Valerij Horoskovszkij ukrán miniszterelnök-helyettes mondta tegnap Brüsszelben. Kijev azt szeretné, ha az unió társulási szerződést és szabadkereskedelmi megállapodást írna alá Ukrajnával. Uniós illetékesek korábban közölték, mindez szóba sem jöhet, amíg az ukrán vezetés meg nem oldja a Timosenko sorsa miatti aggodalmakat.

Steffen Seibert német kormányszóvivő tegnap közölte: Berlint komolyan aggasztják azok a hírek, amelyek szerint a börtönőrök a múlt pénteken állítólag megverték Timosenkót, amikor erőszakkal kórházba szállították. Hangsúlyozta: a német kormány az ukrán hatóságok eljárását – ha a hír igaz – elfogadhatatlannak tartja. Timosenko az állítólagos bántalmazás miatt éhségsztrájkot kezdett.

Ukrajna tegnap meghívott egy német orvoscsoportot, hogy Timosenkót kezeljék a börtönben. Az ukrán külügyi szóvivő közleménye szerint Kijev hivatalosan felkérte a berlini Charité klinika orvosait, utazzanak Harkivba és vizsgálják meg a gerincbántalmakban szenvedő politikust.

Címkék 

Ajánló