Az ENSZ-ellenőrök látogatása után a kormánycsapatok kegyetlen bosszút állnak a lakosságon

Már Annan sem bízik béketervének megvalósításában

ÖSSZEFOGLALÓ

New York/Damaszkusz. Napról napra nő a kétely Szíriában az ENSZ-megfigyelők missziójának sikeresélyeit illetően. Ellenzéki források tegnap elmondták, a városokban, falvakban az ellenőrök látogatását a kormánycsapatok bosszúakciója, több esetben mészárlása követi.

Az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja, Kofi Annan helyi idő szerint kedden arról beszélt a BT-ben, hogy a szíriai tűzszünet igen ingatag, a helyzet egészében véve borús. A volt ENSZ-főtitkár sürgette a tűzszünetet ellenőrző 300 megfigyelő gyors eljuttatását az arab országba, ahol az erőszak egyre fokozódik a kéksisakosok előőrsének jelenléte ellenére. „Szükségünk van szemekre és fülekre a helyszínen, olyan emberekre, akik szabadon és gyorsan mozoghatnak” – tette hozzá.

Susan Rice, az USA ENSZ-nagykövete arról számolt be, hogy a damaszkuszi kormány nem enged be olyan megfigyelőket az országba, akik a Szíria Barátai nevű csoporthoz tartozó országok állampolgárai. A szír hatóságok már meg is tagadták a beutazást az előőrs egy tagjától. Rice Hervé Ladsous, a világszervezet békefenntartó misszióinak vezetője az ENSZ szempontjából teljesen elfogadhatatlannak nevezte Damaszkusz eljárását. A Szíria Barátaihoz tartozik egyebek közt az USA, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Szaúd-Arábia és Katar.

A francia Le Monde tegnap azt írta, a fegyvernyugvás, amely nyugati diplomaták szerint „nem teljes”, valójában sohasem lépett érvénybe, az erőszak csupán alábbhagyott. A damaszkuszi rezsimnek az a szerencséje, hogy az ellenzék frontja összeomlott a lázadás militarizálásának kérdésében. Sok fegyveres ellenzi a tűzszünetet, mert a külföld gyors katonai segítségében reménykedtek, s amit az USA és Európa elutasított.

A kormányerők tegnap aknavetőkkel és gépfegyverekkel lőtték Damaszkusz Duma negyedét, amely már kedden is heves tűz alatt volt.

Egy hét alatt világszerte csaknem 34 ezer nő írta alá azt a szíriai elnök feleségéhez intézett online petíciót, amely a német és a brit ENSZ-nagykövet feleségének kezdeményezésére arra kéri az arab ország first ladyjét: ne legyen kívülálló a hazájában dúló belháborúban, emelje fel hangját a békéért és állítsa meg a férjét, a támogatóit és a vérontást. „Aszma, amikor lefekvéskor megcsókolod a gyermekeidet, egy másik anya a mellette levő helyet üresen találja majd. Ezek a gyerekek a te gyerekeid lehetnének. Ezek a te gyerekeid. Állj ki a békéért, Aszma!” – áll a levélben. (MTI, ú)

Címkék 

Ajánló