RÖVIDEN

Górcső alatt

a Vatileaks

Róma. Bizottságot állított fel a Vatikán annak kivizsgálására, miként történhetett meg, hogy bizalmas dokumentumait a közelmúltban átadták az olasz sajtónak. A bizottságot három bíboros alkotja: a szlovák Jozef Tomko, az olasz Salvatore De Giorgi és a spanyol Julian Herranz. Egy olasz tévé februárban mutatta be a vatikáni államigazgatás egyik vezető munkatársának bizalmas leveleit. Ezekben Carlo Mari Vigano érsek a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra panaszkodott. Pár nappal ezután további titkos dokumentumokat is megszellőztettek a vatikáni IOR bankról. A Paolo Romeo bíborostól származó dokumentum pedig a XVI. Benedek ellen szőtt állítólagos merénylettervről számolt be. (TASR, MTI)

Vallási pártok kizárva

Tripoli. Vallási vagy törzsi alapon szerveződő pártok nem indulhatnak a júniusi választásokon Líbiában. Az országot irányító Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) megállapodott az új párttörvényről, amely tiltja, hogy a politikai pártokat vallási vagy törzsi alapon hozzák létre – közölte az ÁNT egyik tagja. Az arab tavasz nyomán az iszlamista mozgalmak megerősödtek, és fényes választási győzelmet arattak Tunéziában és Egyiptomban. Megfigyelők hasonló eredményre számítottak Líbiában is. (MTI)

Vérfürdővel fenyegetőzött

Moszkva. Dagir Haszavov moszkvai csecsen ügyvéd, a felsőház szociálpolitikai és egészségügyi bizottsága elnökének tanácsadója kijelentette: ha nem engedik, hogy Oroszországban – beleértve Moszkvát is – alkalmazzák az iszlám törvénykezést, a saríát, a muzulmánok vérbe borítják a fővárost. (MTI)

Fegyverkezési verseny

Iszlámábád. A pakisztáni hadsereg tegnap közölte, sikeresen kipróbált egy atomtöltet hordozására alkalmas, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Pakisztán szomszédja, India a múlt héten jelentette be, hogy kipróbált egy atomtöltet célbajuttatására alkalmas, 5000 kilométeres hatótávolságú rakétát. (MTI)

Címkék 

Ajánló