Elkezdődött a pápaválasztás folyamata

Róma. A pápa lemondásától az új pápa megválasztásáig sok feladatot kell elvégeznie a bíborosi kollégiumnak, s ezek nem egy esetben szigorú szabályokhoz kötöttek. A pápaválasztó konklávé előkészítésével foglalkozó első tanácskozást már hétfőn megtartják a Rómában tartózkodó bíborosok.

ÖSSZEFOGLALÓ

XVI. Benedek pápa csütörtöki lemondása után több szakaszban követik egymást az események a római katolikus egyház új fejének megválasztásáig.

A pápaválasztásig a bíborosok több általános kongregációt tartanak, a megbeszélések egyik legfontosabb, a nemzetközi sajtó által legnagyobb figyelemmel kísért témája a Vatileaks-botrány, azaz a kényes vatikáni dokumentumok kiszivárogatása miatt XVI. Benedek által elrendelt, három bíboros által készített jelentés, valamint a szentszéki adminisztrációban tapasztalt rendellenességek megvitatása. További kiemelkedő témák: pedofília a papság körében, a világ egyes részein a kereszténységgel szembeni iszlamista fenyegetés, a vallásháborúk, az inkulturáció – a helyi kultúrákba történő beilleszkedés – nehézségei, a tömeges elvilágiasodás, a belső engedetlenség problémája az egyházban, a korrupció, a szekták és a pünkösdizmus kihívásai, valamint az életre és halálra, a családra és egészségre vonatkozó katolikus tanítás problémái.

Csütörtök este nyolckor – ekkor mondott le XVI. Benedek – kezdetét vette az interregnum időszaka, amely alatt az egyházat a bíborosok testülete kormányozza. A Vatikán ügyeit átmeneti „miniszterelnökként” az ún. camerlengo, azaz bíboros kamarás intézi. 2007-es kinevezése óta ezt a hivatalt Tarcisio Bertone bíboros, államtitkár tölti be, aki a pápa után a második legfontosabb személy a Vatikánban.

Angelo Sodano bíboros, a Szent Kollégiumnak is nevezett Bíborosi Kollégium dékánja tegnap az egyház összes bíborosának levelet küldött, amelyben a hétfőn megnyíló általános kongregációkra hívta őket. Ezek során a bíborosok meghatározzák a pápát megválasztó konklávé kezdetének időpontját. XVI. Benedek lemondása előtt kibocsátott egy „motu propriót” (saját kezdeményezésű dekrétumot), amely felhatalmazza a Szent Kollégiumot, hogy előre- hozza a konklávé kezdetének időpontját, ha az összes pápaválasztó bíboros jelen van. VI. Pál pápa 1970-ben 80 évben rögzítette a pápaválasztó bíborosok felső korhatárát.

A konklávé zárt ajtók mögött ülésezik, előre nem tudható időtartammal. Helyszíne a Sixtus-kápolna, amelyet átmenetileg lezártak a turisták elől. Michelangelo világhírű mennyezeti freskói alatt a bíborosoknak kétharmados többséggel kell megválasztaniuk az új pápát. Pápaválasztó bíborosnak a konklávén való részvételről lemondani csak különleges indokkal lehet. A szavazások titkosak, bármiféle kiszivárogtatás az egyházból való kiközösítést vonja maga után. A konklávé első napján egy szavazást tartanak, utána mindennap négyet, kettőt délelőtt, kettőt délután. A 35. sikertelen szavazás után következik a második forduló, ahol már csak a két legtöbb szavazatot kapott jelölt közül kell választaniuk a bíborosoknak, újra csak kétharmados többséggel.

A választás szavazócédulákon történik, amelyeket egy kehelyben helyeznek el. Minden egyes szavazás után ezeket a cédulákat egy kályhában elégetik, amelyet a konklávé kezdetén helyeznek el a teremben. Ha az eredmény negatív, a cédulák mellé vegyi anyagokat is tesznek (régebben ez nedves szalma volt), hogy a füstöt feketévé tegyék. Ha az eredmény pozitív, csak a cédulákat égetik el, minek következtében fehér füst száll fel, jelezve, hogy megvan az új pápa. Ebben a pillanatban megszólal a Szent Péter-székesegyház nagyharangja. (MTI, ú)

Címkék 

Ajánló