A könyvfesztiválon átadták a díjakat: Az Év Kiadója a Magvető, második a Kossuth Kiadó, harmadik helyen pedig a Kalligram Kiadó végzett

Uniós díszvendégek, beszélgetések, figyelemre méltó újdonságok

Könyves pavilonok felülnézetből (A szerző felvételei)

CSAPODY KINGA

Budapest. A könyvfesztiválra négy nap alatt hatvanezren váltottak jegyet, legtöbben szombaton látogattak ki a Millenárisra. Sokan családostól, gyerekekkel érkeztek, őket végig játszóház várta, ahol ameddig a szem ellátott, gyerekkönyvek sorakoztak. Meglepően sok kamasz jött. Lehet, hogy mégis olvasnak a fiatalok?

Persze a nézelődőkön és a vásárlókon kívül azért ez elsősorban a könyves szakma és az irodalmárok randevúja. A dedikálások és pódiumbeszélgetések mellett az idei fesztivál gerincét a díszvendégek adták. A névsor hosszú, így csak néhány nevet említek: Jan Novák (Csehország), Jean Rouaud (Franciaország),Ilija Trojanow (Németország), Marco Malvaldi (Olaszország), Rui Cardoso Martins (Portugália), Mircea Cărtărescu (Románia), Pavol Rankov (Szlovákia), Drago Jančar (Szlovénia). A vendégek számos beszélgetésen vettek részt olyan neves magyar szerzők társaságában, mint Esterházy Péter, Garaczi László, Tóth Krisztina vagy Németh Gábor.

Szintén több országból kaptak meghívást elsőkönyves szerzők, akik nem csak a négy nap során mutatkozhattak be, de a Magyar Lettre Internatinale hasábjain, az Élet és Irodalom mellékletében és egy angol-magyar nyelvű kiadványban is publikálhattak.

Több kiadó is a Könyvfesztiválra időzítette egy-egy könyvének bemutatóját, amelyek ilyenkor kiemelt figyelmet kapnak. A Svájcban élő, szlovák anyanyelvű és szlovákul író szerző, Dušan Šimko Gubbio Besúgók könyve hat különböző időben és térben játszódó hat történet, melyeket (többnyire) valós személyek kapcsolnak össze, és még valami: az árulás. Ennek okait is vizsgálja az izgalmas regény, az elnyomáson kívül a hajlamot és a személyeket körülvevő közeg gyávasága is az okok között szerepel. Szintén érdekes programpont volt Jan Novák cseh és Pavol Rankov szlovák díszvendég író közös bemutatkozása. Őket Mészáros Sándor, a Kalligram szerkesztője kérdezte, majd vasárnap a dunaszerdahelyi Lilium Aurum Kiadó gondozásában megjelent Holnap hétfő című regényt is ő méltatta. A kiadó még egy nagyon szép könyvvel mutatkozott be a könyvfesztiválon, a Borúra derű a Távolkelet fülledt világába repít minket. Az alcím segít eligazodni, hogy mit is várjunk: Erotikus mesék a török múltból.

A fesztivál elég illusztris alkalom különböző díjak átadására is. Az IBBY Év Gyermekkönyve-díjátadó ismét megerősítette a jelenlévőket abban, hogy a magyar mesekönyvek mind tartalmukban, mind kinézetre nagyon színvonalasak. Átadták az Év Gyermekkönyve díjait és a nemzetközi Honour List okleveleit. Életmű kategóriában a nemrég elhunyt Békés Pál kapta a díjat, amelyet édesanyja és gyermekei vehettek át. Ha már gyermekirodalom, nem állom meg, hogy a gyerekszerzőként, skandináv típusú gyerekverseiről ismertté vált Kiss Ottó most megjelent A másik ország című regényét ajánljam. A ’70-es évektől a rendszerváltásig játszódó sztori főhősének szerelmi története áll a középpontban, a díszletet mégis finoman szövik át a történelmi események, az Alföld jellegzetes világa.

A zárónapon nyújtották át, immár hagyományosan az Év Kiadója Díjakat. Hangzó irodalom kategóriában az Irodalmi Fülbevalók sorozat kiadványa, az Örkény István, Mese-levelek nyert, amelyet Mácsai Pál tolmácsol a lemezen. Az Év Kiadója a Magvető Kiadó lett, a második a Kossuth Kiadó, harmadik helyen pedig a Kalligram Kiadó végzett.

Idén sem maradhatott el a kerek születésnaposok köszöntése. A rendezvény házigazdája, Tarján Tamás köszöntötte a 80 éves Czigány Györgyöt, Szakonyi Károlyt, a 75 éves Bárdos Pált és feleségét Fenákel Juditot, valamint Buda Ferencet és Kabdebó Lórántot valamint Ungváry Rudolfot. 70 éves lesz idén Jankovics Marcell, Kis Pintér Imre, Komáromi Gabriella, Szakolczay Lajos és Végel László is. 60 éves pedig Barna Imre, Dérczy Péter, Kőbányai János, Kukorelly Endre és Markó Béla, valamint Turcsány Péter.

Nekik sok boldog, alkotásban gazdag évet kívánunk még, és reméljük, hogy Könyvfesztivál jövőre is lesz, az ideinél több könyvvel és több elégedett szerzővel, olvasóval.

Címkék 

Ajánló