Mi az, ami meghatározza az embert? Származása vagy belső küldetése? Vajon zsidónak lenni kötelesség vagy választás kérdése?

Útkeresés, avagy a zsidóság béklyójában

ALMÁSI KRISZTINA

Kálmán Marit a kortárs magyar szépirodalom egyik legnagyobb meglepetéseként emlegeti a kritika. A hatvanöt éves írónőre 2009-ben figyelt fel a szakma. Ekkor nyerte meg egy novellája több száz írás közül a legnagyobb magyar irodalmi portál, a Litera pályázatát. Ezzel Kálmán Mari bebizonyította, hogy tisztviselőből át lehet avanzsálni írónővé, és 60 év felett is utat törhet az ember az irodalom ösvényein. Első regénye után, amely a Talyigás Irma és az Ürdög címet viseli, idén az Ecetudvar című kötettel rukkolt elő. A történetet kétségkívül körüllengi egy titokzatos aura, amely megfoghatlan, valamiképp mégis emberközeli.

A regény főhőse Lantos Mari, aki egy zsidó családból származó lány, elvesztett vallási identitással. Tulajdonképpen minden elmondható róla, amit egy kamaszlány szeretne elkerülni: lepukkant lakás, anyja zsarnokoskodó viselkedése, nála jobb módú barát és a szerelmi élet sivársága. Egy udvarbeli lakó azt tanácsolja neki, hogy a hitben keresse a kiutat, de ő nem hisz az ilyenekben. Később megismerkedik egy fiúval, akivel egy baj van: keresztény. Fokozatosan anyját és apját is elnyeli a temető földje, de nem érez fájdalmat, csak apjával szemben egy kis bűntudatot, akivel anyja miatt nem tudott igazán jóban lenni. Végtelen kiúttalanságában Marit belső hangja végül Izraelbe vezeti, hogy felkutassa azt, ami a zsidó sorshoz köti. Izraelben jómódú barátnője megismerteti a zsidó szokásokkal és hagyományokkal. Felkeresi egyetlen élő rokonát, bácsikáját, s tőle várja a megváltást, aki a Tóra fontosságával és a zsidó nép kiválasztottság-tudatával ismerteti meg. Mari azonban rájön, hogy magának kell megtalálnia a saját újtát, legbelül.

A regény komoly hangon, mégis átlátható egyszerűséggel közelíti meg még az olyan vallástörténeti kérdéskört is, hogy mi a zsidóság. Ez egy rassz, nemzet, vallási közösség, származás? Mit jelent zsidónak lenni? Az írónő egyúttal egy erőteljes kontrasztot is felállít a téma komolysága és az elbeszélés játékossága által. A gyermekirodalomra hajazó beszélő nevek tűnnek fel a műben, mint például Forintos Gazsi vagy Bicegő Margó. Nem egy szigorú értelemben vett vallási regényről van szó tulajdonképpen. Olyasvalaki rajzolódik ki az olvasó szeme előtt, akiben mindenki egy kicsit magára ismerhet. Egy kicsit magányos. Egy kicsit elveszett. És persze szeretetre méltó.

Címkék 

Ajánló