Létrehoznák az EGTC Érdekérvényesítési Ligát

Szem előtt a vidékfejlesztés

Lükő Gábor neves néprajzkutató gyökerei Körtvélyesen voltak(Szabó Ottó felvétele)

ÚJ SZÓ-ÉRTESÜLÉS

Körtvélyes. A helyi önkormányzat több civil szervezettel és vállalkozókkal közösen ismét megrendezte a Körtvélyesi Májusi Napokat. A turisztikai idény megnyitása vagy a Körtvélyes–Hrušov nevű községek polgármestereinek találkozója is ennek a rendezvénysorozatnak a része. Az ország mind az öt községe jelezte részvételét, de erre csak a szepeskörtvélyesi delegáció tudott eljönni. „A találkozók fő témája általában a vidékfejlesztés és az önkormányzati tapasztalatcsere. Az eddigi találkozók mindig Körtvélyesen voltak, de kollégáim is szeretnék a vendéglátó szerepét átvállalni. Ezért a fő találkozóra Szepeskörtvélyesen kerül majd sor” – mondta Sebő Gyula polgármester. A találkozón az elmúlt évekhez hasonlóan most is megfogalmazódott a tisztességes verseny, valamint a kis- és középvállalkozások erőteljes jelenlétének igénye a gazdaságban. „Lehetőséget kell biztosítani a helyi mezőgazdaságnak és a családi gazdaságoknak, hogy munkát adhassanak az embereknek” – mondta a polgármester.

A májusi napok rendezvénysorozat másik fontos programpontja az EGTC szervezetek nemzetközi találkozója volt. Idén a találkozó fő témája egy érdekvédelmi liga létrehozása volt. „Maga az EGTC új fogalom és elképzelés, amelyet egyes országok törvényei akadályozhatnak, minisztériumai más-más felfogásban képzelhetik el. A mi Karszt-Bódva EGTC szervezetünk a szlovák és a magyar karsztvidék teljes körű fejlesztésére alakult” – tájékoztatott a polgármester. Az Európai Parlament és Tanács Európa-szerte alapított EGTC szervezeteket. Jelenleg tucatnyi létezik belőlük. Most azon munkálkodnak, hogy létrehozzák az EGTC Érdekérvényesítési Ligát. A körtvélyesi találkozó ennek előkészítő megbeszélése volt. A liga tényleges megalapítása 2011 első felében várható, amikor Magyarország fogja az Unió soros elnöki tisztét betölteni. „Ezért hathatós támogatást remélünk Magyarországtól e téren” – mondta Sebő Gyula.

Sebő Gyula polgármester a község neves szülötteinek leszármazottjai után is kutat. Idén Lükő Gábor neves néprajzkutató kapcsán nyílt két kiállítás. Az egyik A magyar kultúra évezredei címmel, és a néprajztudós magyarságkutatásának egyik szeletét mutatja be. A község kiállította a néprajzkutató őseiről fellelhető dokumentumokat és fényképeket is. „A falu történetét kutatva bukkantunk a nyomára. Lánya, Ardainé Lükő Klára és volt tanítványa, Pozsgai Péter, a Lükő Gábor Alapítvány elnöke nagy odaadással dolgozzák fel hagyatékát. Örömmel és őszinte segíteni akarással fogadták kezdeményezésünket” – mondta a polgármester. (kov)

Címkék 

Ajánló