Jelentkezett egy titokzatos mecénás is

Majális az esztergomi zeneiskoláért

A belépőjegyekből származó bevételt a zeneiskola fenntartására fordítják (A szerző felvétele)

GULYÁS ZSUZSANNA

Esztergom. Az esztergomi zeneiskola egész napos programmal várta az érdeklődőket azon a majálison, amelynek sztárfellépője a Hot Jazz Band és a Bergendy Szalonzenekar volt. A rendezvény teljes bevételét a Zsolt Nándor Alapfokú Zene- és Művészeti Iskola fenntartására fordítják a szervezők.

Az intézmény jövője az Esztergomban zajló adósságrendezési eljárás miatt vált bizonytalanná. A válságköltségvetés csak a kötelező alapfeladatok ellátását teszi lehetővé, ezért a város önkormányzata január 13-án úgy döntött, a fenntartói jogokat átadja a megyei önkormányzatnak. A megye viszont csak 2012. júliusától köteles átvenni az iskolát. Az 1928-ban alapított esztergomi zeneiskola jövője kilátástalanná vált.

Az intézmény éves költségvetése közel 70 millió forint. Ennek felét az állam állja. „Ránk hárult az a feladat, hogy előteremtsük az iskola működéséhez szükséges összeg másik felét. Létrehoztunk egy közhasznú alapítványt és kampányolni kezdtünk – számítva a vállalkozók támogatására. Februárban jótékonysági bált szerveztünk, áprilisban Budapestre, a Kongresszusi Központba vártuk a zeneszerető közönséget, ahol iskolánk tanárai és növendékei mellett felléptek olyan neves és világhírű zenészek is, akiknek pályafutása Esztergomban indult” – nyilatkozott lapunknak Udvardyné Pásztor Ágnes, a zeneiskola igazgatója.

Az esztergomi zeneiskolát közel 400 gyerek látogatja. A szombati majálison derült ki: egy németországi, neve elhallgatását kérő támogatónak köszönhetően vége a bizonytalan helyzetnek. A megszűnés határára sodródott intézményt akkora összeggel támogatja, hogy elkerülhető legyen annak bezárása. A titokzatos mecénás csupán egy feltételt szabott: az intézménynek továbbra is városi zeneiskolaként kell működnie.

Címkék 

Ajánló