Harmóniában a Harmóniáért

Dunaszerdahely. Február 23-án, a Los Angeles-i 85. Oscar-gála előestéjén a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központban is nagyszabású díjátadóra készültek. Idén másodszor adták át a szlovákiai magyar zenészek zenei elismerését, a Harmónia díjat.

Madarász Andrásnak és Korpás Évának az Év daláért járó elismerést Buják Andor, a kuratórium tagja adta át(Harmónia – tomashorvathfoto.com felvételek)
Harmónia – tomashorvathfoto.com felvételek

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

A 21 tagú szakmai kuratórium kilenc kategóriában osztotta ki a Harmóniát a szlovákiai magyar zenei skála szinte minden képviselőjének. A Harmónia díj hiánypótló kezdeményezés, ugyanis nagyon sok díjat osztanak ki a szlovákiai magyar zenei színtéren, ám a legtöbb a népzene területén talál gazdára. Ezért két évvel ezelőtt néhányan úgy határoztak, eklektikus díjat hoznak létre. „Ekkora gálája és ilyen volumenű díja a szlovákiai magyar zenei iparnak még nem volt és most, hogy már második évben adhattuk át, remélem, nagyon hosszú folytatása lesz a történetnek” – mondta Lábszky Olivér, a díj megálmodója.

Az átadón Korpás Éva tarolt, két egyéni elismerés (legjobb dal és legjobb énekes népzene kategóriában) mellett a legjobb zenekar díját népzene kategóriában a Ritka Magyar Folkbanddel vehette át. Elmondása szerint már az első díj meglepte, de azt, hogy mellé még kettőt begyűjt, nem gondolta. „Népzene kategóriába még úgy gondoltam, van esélyem, de hogy az Év dala díjat megkaptam, nagyon nagy megtiszteltetés” – mesélte lelkesen a díjátadó ünnepség után Korpás Éva. Akadt a díjazottak közt olyan is, akit megkérdezése nélkül egy kedves ismerőse jelölt a Harmóniára, s a legnagyobb meglepetés akkor érte, amikor a titokzatos borítékból az ő neve került elő. Bertók Tiborról van szó, aki a legjobb fiatal muzsikus díjat érdemelte ki. „Nagyon váratlanul jött, de természetesen nagyon örülök neki és remélem, rá is szolgálok” – mesélte a fiatal tehetség. A gálán valamennyi zenei stílus képviseltette magát, de nem ez volt a legnagyobb öröm a szakmai kuratórium számára. „Aminek külön örülök, hogy sok a fiatal, jó színvonalú zenész, hogy van utánpótlás, s nem is akármilyen. Véleményem műfajoktól független, mert mindegy, hogy jelen esetben népzenéről vagy komolyzenéről beszélünk” – szögezte le Csehi Ágota zongoraművész, a nyitrai Konstantin Egyetem zenei tanszékének docense, a kuratórium tagja. A legjobb énekes Vadkerti Imre, az év legjobb hangszeres muzsikusa pedig Emmer Péter lett. Mindketten több elismerést gyűjtöttek már be Magyarországon, de itthon még alig díjazták munkájukat, ezért mindkettőjük számára hatalmas meglepetés és megtiszteltetés volt átvenni az oklevelet és a kovácsoltvas szobrocskát, Reicher György gútai díszműkovács keze munkáját. Az év legjobb zenekara a Kicsi Hang lett, a legjobb fiatal népzenész díját pedig Pusko Márton kapta. Az Életműdíjat Ág Tibor népzenekutató, karnagy és zeneszerző vehette át, aki mindenkit arra buzdított: amíg csak teheti, énekeljen, s példaként ő maga is előadott egy népdalt.

Az ünnepélyes gálán a tavalyi Harmónia díjasokon kívül számos sztárvendég is a színpadra lépett; Malek Andrea, St. Martin, a Kor-Zár, a buzitai citerazenekar, a História zenekar, az Erich Boboš és Marek Wolf alkotta duó, valamit a Striber Lajos vezette énekkar is. (ls)

Címkék 

Ajánló