Héttorony fesztivál Kassán

Kassa. Építészeti kerekasztallal és két koncerttel kapcsolódott idén Kelet-Szlovákia metropolisa a Héttorony fesztiválhoz, amelyet második alkalommal szervezett a Fonó Budai Zeneház a Kárpát-medencében.

Lajkó Félix

KOCSIS EDINA

A rendezvény célja feleleveníteni a héttorony legenda szimbolikáját. A fesztivált tavaly indították abból az alkalomból, hogy húsz évvel ezelőtt épült fel Makovecz Imre világhírű Magyar Pavilonja Sevillában. A rendezvénysorozat nagy sikert aratott, ezért idén kilenc helyszínen a tavalyinál még színesebb programmal várták a közönséget. A Héttorony szimbolikája századok óta, számos alkalommal feltűnt a magyar művelődéstörténetben. A szervezők szerint a Kárpát-medence népi műveltsége, kollektív emlékezete és kreativitása jelenti azt a kincset, amit a Héttorony magában rejt Bécs, Kassa, Munkács, Brassó, Újvidék, Zágráb és Maribor tornyai között.

Kassán a rendezvény építészeti témájú kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a felföldi magyar építészek kihívásairól a mai Szlovákiában. „A körülményeket vizsgálva, elég nehéz valami újat produkálni az építészetben. Nem biztos, hogy az emberek olyan kulturális szinten vannak, ami építészeti produkciót kívánna, talán ez a legnagyobb problémája a jelenlegi építészetnek. Dobozmegoldásokkal vagyunk körülvéve, ahol nem is az építészetről szól az egész, hanem az a fontos, mekkora a reklámfelület” – jelentette ki Pásztor Péter építész. Szerinte érdemes beszélni az Európa kulturális fővárosa programban létrehozott építményekről, amelyek igazi kihívásnak bizonyultak.

Az előadáson a Kunsthalle és a Kultúrpark épületei mellett kiemelt figyelmet szenteltek az idén felújított kassai Várhegynek és várnak, amelyért Ján Sekan elnyerte a CE.ZA.AR 2013 rangos építészeti díjat. „Ez számomra kihívás volt, mert én nagyon szeretek műemlék-helyreállításokkal foglalkozni. A kassai vár fantasztikus feladat volt, mivel az egész várost jelképezi” – mondta az építészmérnök.

A fesztivál egyik célja harcolni a silány zene ellen, a magyarság és a vele együtt élő népek zenéjét ismét az ünnep rangjára emelni, ezért két koncertet is szerveztek a Thália Színházban a kassai közönségnek. Az elsőn Lakatos Róbert és a RÉV mutatta be Révület című lemezét. Az est fénypontja a világhírű virtuóz Lajkó Félix és zenekara koncertje volt. A programsorozathoz Kassán kívül Budapest, Szabadka, Makó, Csenger, Lendva, Beregszász, Kolozsvár és Tiszapéterfalva is csatlakozott.

Címkék 

Ajánló