Jedlik Ányosra emlékeztek Szímőn

Megkoszorúzták a jeles fizikus mellszobrát
A szerző felvétele

SZÁZ ILDIKÓ

Szímő. Jedlik Ányos magyar természettudós, feltaláló, bencés szerzetes születésének 215. évfordulójára emlékeztek szombaton és vasárnap az érsekújvári járásbeli Szímőn. A Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje és a Rovásírás Alapítvány ebből az alkalomból rovásírásos helységnévtáblát avatott fel, melyet Jakab Christián görögkatolikus diakónius áldott meg.

A Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének két szímői tiszteletbeli tagja van, Morvai István, a község egykori vezetője, és Bób János jelenlegi polgármester, a szímői Jedlik Ányos Társaság elnöke. Szombaton nyitották meg a Jedlik-házban a „112 éves Szolnoki Művésztelep ma” című kiállítást, képzőművészeti alkotásokkal, szobrokkal mutatkozott be tizenhárom magyarországi alkotó. Vasárnap ünnepi szentmisét tartottak a helyi római katolikus templomban, melyet Ďurčo Zoltán vikárius, Nyitra megye magyar püspöki helynöke celebrált, Nagy Gábor szímői plébános, Jakab Christián görögkatolikus diakónus és Pintér Ambrus, a Pannonhalmi Apátság főapáti helynöke jelenlétében. A vendégek és a szímőiek megkoszorúzták a jeles fizikus templomkertben álló mellszobrát. „Jedlik gyönyörködött a fizikában. Isten ajándékának tekintette a világot, melyet érdemes megismerni. Abban az időben élt, amikor a fizika fejlődése látszólag befejeződött, és úgy gondolta, csak birtokba kell vennie az addigi ismereteket és segíteni a technikai alkalmazásokat. Minden találmánya a fizika alkalmazása volt. A századfordulón azonban kiderült, a fizikai ismeretek tárháza kimeríthetetlen, a fiatalok nemegyszer úgy gondolják, ez a mérhetetlen gazdagság nem vehető birtokba” – mondta beszédében Pintér Ambrus.

Bób János, Szímő polgármestere elmondta, első alkalommal tartotta Szlovákiában éves közgyűlését a Magyarországi Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendje. Varga Lajos nagymester, a tíz éve működő rend elnöke ebből az alkalomból vette át eddigi munkájáért a lovagrend rendi díját.

Címkék 

Ajánló