Konferenciát tartottak az érsekújvári járásbeli községek

Kamocsa/Szímő/Andód. Kamocsától Kamocsáig címmel tartottak emlékdélutánt és konferenciát az érsekújvári járásbeli községben.

Lukács Pál a modern pedagógia eszközeit alkalmazta(A szerző felvétele)
A szerző felvétele

SZÁZ ILDIKÓ

Az emlékezés parkjában megkoszorúzták a helyi irodalmárok emléktábláit, majd Lukács Valéria, Kamocsa és Bób János, Szímő polgármestere köszöntötte a vendégeket a kultúrházban rendezett találkozón.

Szímő és a magyarországi Mosonszolnok önkormányzata még a 2007–2013-as pályázati időszakban nyújtotta be a Partnerséget építünk című európai uniós pályázatát. A Hagyományok és kultúrák találkozása a múltban és jelenben határon átnyúló projektbe bevonták a szomszédos Kamocsát, Andódot és Gútát. Mosonszolnok önkormányzata Jánossomorja és Levél községet kérte fel az együttműködésre. Mosonszolnokon egy jellegzetes sváb házat alakítanak át tájházzá a 170 ezer euróból. Szímőn a Károlyi-ház felújítására 628 ezer eurót fordítanak. Az egykori szímői iskolában helyet kap a falu könyvtára, lesz kávézó és konferenciaterem, és terveik között szerepel egy hagyományőrző szoba, illetve régi mesterségeket bemutató terem megnyitása. Az udvarban szabadtéri színpadot ácsolnak. A projekt keretében Magyarországon és Szlovákiában is többnyelvű kiadványt jelentetnek meg, melyben bemutatják az Alsó-Csallóköz Kistérség 20, valamint Mosonszolnok Kistérség 27 települését. Andód és Kamocsa 10 500 eurót kapott a kultúra fejlesztésére. Czuczor Mária, Andód polgármestere elmondta, községük szülötte, Czuczor Gergely pap költő emlékházában az ott található dokumentumokat szeretnék méltóbb körülmények között elhelyezni. Andódon május 22-én mutatják be az emlékház felújított kiállítását. A vasárnapi rendezvényen Nagy Mónika, a projekt külső menedzsere számolt be a már megvalósult rendezvényekről és a folyamatban lévő munkáról. A projekt célja a feledésbe merült kultúrtörténeti emlékek és emlékhelyek feltárása, a helyi szokások felevenítése és összegyűjtése. A vendégeknek bemutatták a Kamocsától Kamocsáig című kiadványt, a támogatásból rendezték meg a konferenciát, nyitottak emlékszobát, székeket és műszaki eszközöket vásároltak a színházterembe. Gál László, a Csemadok helyi szervezetének elnöke tartott előadást Lukács Pál életútjáról, aki magántanárként a modern pedagógia eszközeit alkalmazta. Kamocsán két évtizede tartanak Lukács-emléknapot, és két éve rendezik meg az óvodások Lukács Pál Vers- és Prózamondó Versenyét.

Darabos Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem győri Turizmus Intézetének igazgatója tartott előadást a Kamocsa térségében fellelhető kirándulóhelyekről, idegenforgalmi lehetőségekről. Kiemelte a Vág-part szépségeit, az Oázis kemping turistacsalogató rendezvényeit, és elmondta, a községek összefogásával még jobban propagálhatnák a környék érdekességeit.

Címkék 

Ajánló