Önkéntesképzés érsekújvári gimnazistáknak

Peternai Zsuzsanna, a Pázmány Péter Gimnázium igazgatója köszöntötte a budapesti De juRe Alapítvány munkatársait(A szerző felvétele)
A szerző felvétele

SZÁZ ILDIKÓ

Érsekújvár. Önkéntesség akadályok nélkül címmel tartottak képzést a Pázmány Péter Gimnázium diákjainak a budapesti De juRe Alapítvány munkatársai. A megyei fenntartású iskola épületébe azonban kerekes széken nem lehet bejutni, az akadálymentesített Czuczor Gergely Alapiskolában tartották az önkéntesképző tréninget.

Az előadók megosztották személyes élményeiket és tapasztalataikat a látás-, hallás-, illetve mozgássérültek világából. Tóth Erika, a sérült családokat támogató Carissimi Nonprofit Alap elnöke elmondta, szervezetük eddig a rászorulóknak nyújtott segítséget, most az önkéntes munkára vállalkozókat keresték fel. Tóth Erika választása azért esett az érsekújvári magyar gimnazistákra, mert a diákok eddig is együttműködtek az érsekújvári idősek otthonával és a Mosoly szociális intézettel. A De juRe Alapítvány 1996 óta küzd a sérült emberek társadalmi beilleszkedéséért, jogsérelmeik megszüntetéséért. Céljuk a társadalmi szemlélet megváltoztatása. Eddig Magyarországon segítettek a középiskoláknak olyan szervezetekkel kapcsolatba lépni, amelyek szívesen fogadnának önkénteseket. Az első diákoknak szervezett szlovákiai tréningen Dubniczki Csilla, az alapítvány munkatársa a hallássérültek kommunikációjáról beszélt, majd felolvasta Kálmán Zsófia, a De juRe alapítójának levelét, melyben az állt, hogy az érsekújvári diákok képzése is elősegíti a nyitottabb, toleránsabb generáció felnövését. Nyusti Szilvia jogász a látássérült emberek segítéséről számolt be, az előadó lapunknak elmondta, minden tréning más, mert a csoportban dolgozó diákok érzékenységén és nyitottságán múlik, milyen a közös munka. A diákokkal Takács Nándor és Szirányi Mariann alapítványi munkatárs, valamint Sorbán Gizella asszisztens foglalkozott. Izgalmas volt Nagy Bendegúznak, a De juRe munkatársának humorral, némi iróniával fűszerezett úti beszámolója és kisfilmje, melyben kerekes székben élő egyetemistaként egykori diákéveit örökítette meg. Az előadó hangsúlyozta, az akadálymentesség nemcsak a mozgássérült emberek életét könnyíti meg, hanem az idősekét és a kisgyerekes családokét is.

A mozgássérültek érdekvédelmét felvállaló szervezet munkatársai konferenciákat és kiállításokat szerveznek, kiadványokat adnak ki. A gimnazisták a képzés végén tanúsítványt kaptak az alapítvány munkatársaitól.

Címkék 

Ajánló