Mécs László Versmondó Fesztivált szerveztek Nagykaposon

A városháza nagytermében tartott megmérettetésen szlovákiai és magyarországi diákok vettek részt
A szerző felvétele

LECZO ZOLTÁN

Nagykapos. Mécs László Versmondó Fesztivált szervezett a Nagykapos és Vidéke Társulás, a nagykaposi Erdélyi János Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet.

A pap költő születésének 120. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév keretében zajlott megmérettetésen alap- és középiskolás diákok versenyeztek. A fesztiválra négy kategóriába osztva jelentkezhettek a szlovákiai és magyarországi gyerekek, akiknek két Mécs-költeményt kellett előadniuk. A versenyzőket a Germán Zille, Havasi Péter és Nádasdi Péter alkotta zsűri bírálta el, melynek Pósa Judit, a Pósa-hagyaték gondozója is tagja volt. Az alapiskolás diákok számára korábban meghirdették a Mécs László Rajzpályázatot is, melyre Mécs László egy versének illusztrációjával, a költő portréjával és különböző tematikus rajzokkal lehetett benevezni. A verseny eredményét a Mécs László Versmondó Fesztivál gáláján hirdették ki, a nagykaposi városháza nagytermében kiállítást rendeztek az alkotásokból. A rajzokat Nagy Enzoe Zoltán festőművész bírálta el. A Mécs László Esszéíró Pályázatra az alapiskolák felső tagozatos tanulói, valamint középiskolás diákok nevezhettek, nekik az előre meghatározott témakörök közül választva minimum 2, maximum 3 oldalas munkát kellett elkészíteniük. A pályázat eredményét szintén a Mécs-gálán hirdették ki.

A versmondó versenyek győztese Merk Bálint, Sallai Erzsébet, Szálka Vivien és Sipos Anita lett, a fesztivál fődíját a kaposvári Merk Bálint kapta. A rajzversenyt berettyóujfalui diákok nyerték, Pongó Panna, Szító Andrea és Bíró Szilvia. A legjobb esszéket nagykaposi gyerekek írták, Urbán Csongor és Jeso Erzsébet. Az esemény keretében a helyi római katolikus templomban megemlékezést tartottak, a gálaesten pedig a Csak zenekar és a helyi Erdélyi János Vegyeskar is fellépett. A pályázatok győztesei részt vehetnek a Mécs László emléktúrán, Mécs László nemzetközi hírű hegymászó a pap költő unokaöccse vezetésével. A nagykaposi fesztivál főszervezője Gabri Rudolf, a helyi magyar ház vezetője volt, a fővédnökséget Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke vállalta.

Címkék 

Ajánló