Egészségkárosultak versenye Nagypakán

Mintegy száz egészségkárosult versenyzett a sportnapon ⋌(A szerző felvétele)
A szerző felvétele

2014-ben megalapították a Nemzetközi Kulturális és Egészségmegőrző Egyesületek Szövetségét.

Nagypaka

Július közepén másodszor rendezték meg a Grace Kupát a csallóközi községben. Idén mintegy száz egészségkárosult versenyzett a nemzetközi sportnapon.

Szlovákiából, Magyarországról és Szerbiából is érkeztek vendégek a rendezvényre. Különféle sportágakban összesen nyolc csapat mérte össze tudását. Volt egyebek mellett asztalitenisz, petang és gerelyhajítás. A csapatok a Polgármester kupájáért is versenyeztek, a hazai csoport nyerte el a serleget. Sárközi Tibor, a nagypakai Grace Egészségkárosultak Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, évente többször találkoznak a partnerklubokkal. „Sporttevékenységgel igyekszünk összehozni az egészségkárosultakat és integrálni őket a társadalomba. Többször járunk Magyarországra, Szerbiába és a hazai egyesületekkel is jó kapcsolatot ápolunk” – mondta Sárközi Tibor. A szervezőtől megtudtuk, a 42 tagot számláló Grace klub három éve alakult. Az egyesületben a súlyos egészségkárosultakat szimpatizánsok segítik. Rendszeresen járnak kulturális és sporteseményekre, egészségnapokra, részt vesznek a község kulturális életében.

Sárközi Tibortól megtudtuk, 2014-ben testvérszervezeteikkel megalapították a Nemzetközi Kulturális és Egészségmegőrző Egyesületek Szövetségét, melynek programja a nemzetek közötti kulturális és egészségmegőrző hagyományok ápolása, átadása és a generációk közötti kapcsolatteremtés. „Földünk megóvásáért fákat ültetünk, kiemelten kezeljük a fiatalok társadalmi beilleszkedését a sport és a kultúra segítségével. Fontosnak tartjuk a hátrányos helyzetben levő fiatalok és idősek támogatását. Segítjük egymás munkáját, közös programokat szervezünk, hogy erősítsük az emberek közötti párbeszédet és a nemzetközi kapcsolatokat” – közölte Sárközi Tibor. A szervezet jótékonysági akciókban is részt vesz.

Címkék 

Ajánló