Szódásszifon díszíti a szímői teret

Jedlik Ányos szülőfalujában megszépültek az utcák, és új kutat állítottak a bérházak közelében ⋌(A szerző felvétele)
A szerző felvétele

Megszépült környezet fogadja a Vág partján fekvő községbe látogatókat.

Szimő

Átadták az érsekújvári járásbeli község felújított központját, a lakosok és a vendégek kisvonatra ülve tekinthették meg az utcákat, az új autóbuszmegállókat, valamint a parkosított teret és a sétányt.

Bób János, Szímő polgármestere elmondta, európai uniós támogatásból, mintegy egymillió euró értékben járdákat és kerékpárutakat építettek. Ľubomír Jahnátek földművelésügyi miniszter, Milan Belica megyeelnök, illetve a megyei képviselők jelenlétében mutatták be az új faluközpontot. Jahnátek elismerően szólt Szímő önkormányzatáról, arról az igyekezetről, amellyel minden pályázati lehetőséget megragad a község fejlesztésére és vonzóbbá tételére. Lakossági fórumon mutatták be 2013 áprilisában a terveket, és ugyanabban az évben, júniusban nyújtották be a pályázatot a regionális operációs program keretében. Igényes és bonyolult volt a közbeszerezési eljárás,. Az Avastav cég dolgozói a nagy hőségben is dolgoztak a járdák és terek felújításán Ladislav Bakša érekújvári tervezőmérnök javaslatai alapján. Jedlik Ányos fizikus és feltaláló, bencés szerzetes emlékére állították fel a szódásszifont ábrázoló kutat, hogy a szikvíz feltalálójára – a község szülöttére – emlékeztessék a Vág mentén élőket, az ide látogatókat.

A szomjoltó italt, illetve fröccs-adalékot szifonfejes palackba vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltik, és pont ilyen díszíti Szímő egyik terét a bérházak szomszédságában. Jedlik Ányos dolgozta ki a szikvíz gyártásának alapjait, találmányát a Magyar Értéktárban hungarikumként, hagyományos különleges termékként jegyezték be.

Címkék 

Ajánló