Amerikában is remekeltek a kassaiak

Pačuta Máté, Hanesz Angelika, Kuczik Mária, Urbán Oszkár, Luby János, Pándy Maximilián, Dávitko Olivér⋌(Képarchívum)
Képarchívum

Második helyezést ért el az egyesült államokbeli St. Louisban a kassai TalentumSAP robotprogra- mozó csapata. A négynapos világfesztiválon összesen 108 csapat küzdött a legjobb robotprogramozó titulusért.

Kassa

A First Lego League 2017-es fordulója során összesen 955 robotprogramozó csapat vett részt a regionális versenyeken, 127 csapat a nemzetközi elődöntőkön, majd március 3-án és 4-én a németországi Regensburgban, a közép-európai döntőn a 24 legjobb csapat mérte össze tudását. A TalentumSAP ott is második helyezést ért el. „Az április 26. és 29. között megrendezett világfesztiválon – melyen már második alkalommal vettünk részt – a világ 108 legjobb First Lego League csapata mérkőzött meg. Másodikként végeztünk a Gracious Professionalism kategóriában, az összes versenykategóriában nyújtott teljesítményünk alapján” – nyilatkozta lapunknak Hanesz Angelika, a TalentumSAP csapat mentora. Hozzátette, a világfesztivál előtt rengeteget gyakoroltak és dolgoztak a fejlesztéseken, még a chicagói repülőtéren történt kisebb technikai malőr sem zökkentette ki őket. „Mivel a versenyre egy előre megépített, teljesen működőképes robotot vittünk magunkkal, tudtuk, hogy a repülőtéri biztonsági vizsgálatok során kisebb-nagyobb nehézségekbe fogunk ütközni. Arra viszont egyikünk sem számított, hogy teljesen szét fogják szedni a készüléket. De még a verseny kezdete előtt sikerült újra összerakni a robotot. Ezt az élményt egyikünk sem felejti el” – tette hozzá a TalentumSAP mentora. A kassai csapat idei projektje a denevérek megmentéséről szólt. Olyan eszközt alkottak, amellyel arra ösztönözhetők a denevérek, hogy kirepüljenek a panelházak réseiből, repedéseiből, még mielőtt hőszigetelnék az épületet. „A szerkezet mindezek mellett megszámlálja a kirepült denevéreket, amivel az állatvédők munkáját is megkönnyíthetjük” – magyarázta Hanesz Angelika.

A Talentum Cassoviensis alapítvány TalentumSAP csapata hét évvel ezelőtt alakult meg. Azóta országos, európai és világsikereket értek el. „A fiúk a versenyek során értékes kapcsolatokra tesznek szert. Nagyon sok helyen ismerik már őket, és egyre nagyobb sikernek és elismerésnek örvendenek” – zárta Hanesz Angelika.

Címkék 

Ajánló