Overdose csak 2014-ben lesz fedezőmén

Egyelőre nem fejezi be versenykarrierjét Overdose, a csodalóként emlegetett telivér mén. Bár idén egyszer sem állhatott rajthoz, tulajdonosa, Mikóczy Zoltán titkon azt reméli, jövőre még versenyeztetheti a lovát. Mikóczy Zoltán lapunknak arról is beszélt, pályafutása befejezése után miért nem Magyarországon lesz fedezőmén

Ha az állapota megengedi, Overdose jövőre még versenyezhet
pannoniaoverdose.hu-felvétel

BŐD TITANILLA

Végérvényessé vált, hogy Overdose csak 2014-től lesz fedezőmén. Miért döntött úgy, hogy jövőre még megpróbálja versenyeztetni a lovat?

Pragmatikus döntést hoztunk, mert abból már kicsúsztunk, hogy 2013-ban fedezőménnek állítsuk Overdose-t. A fedeztetésnek is megvannak a maga játékszabályai, s ügyes menedzseléssel sok esetben egy versenyló több pénzt hoz a konyhára a fedeztetéssel, mint a versenyzéssel. A fedezési díjak nagy része ugyanis a mén tulajdonosánál marad.

Mekkora ez az összeg?

Szlovákiában, Magyarországon 1000-1500 eurónál kezdődnek a fedezési díjak, de a felső határ a csillagos ég. Azt persze nem gondoljuk, hogy Overdose esetében ez az összeg akkora lesz, mint mondjuk Frankelé, a jelenlegi legnagyobb szenzációé, amelynek 125 000 dollárban állapították meg a fedezési díját, február 15-től július 30-ig 130 kancát fog befedezni. Nagyon szigorú protokoll szerint zajlik egyébként a dolog: egy fedezőmén naponta maximum négyszer fedezhet. A lovat természetesen karban kell tartani, hogy tudja tartani ezt a tőle elvárt tempót. Általában már nyáron elkészül a következő évre a fedeztetési terv, vagyis Overdose most már csak olyan ménesbe kerülhetett volna be, amely nincs annyira a topon. Ennek pedig nem nagyon volt értelme. Ezért is döntöttünk úgy, hogy 2014-ben lesz csak fedezőmén Overdose-ból, nekem az a titkos reményem, hogy jövőre tudunk még neki versenyt találni.

Milyen versenyekben gondolkodik?

Erről még korai beszélni. Ha Overdose felkészíthető, ha megfelelő lesz az egészségi állapota, és az újonnan alakult pataszerkezete bírja a versenyszerű terhelést, akkor rangosabb versenyeken szeretnénk indulni, de nem mindenáron. A kérdésre március közepén, végén tudunk leghamarább felelni, ha a téli időszak zökkenőmentesen és a terveink szerint alakul.

Overdose idén nem versenyzett, mert a korábbi savós patairha-gyulladása miatt a fokozott terhelés hatására gyakran alakulnak ki tályogok a pataszerkezetében. Most milyen állapotban van?

Jól van, nagyjából 75 százalékra megújult a pataszerkezete, a sérült rész már nagymértékben lenőtt. Az lesz majd a perdöntő, ha elkezdjük kondíciómunkával tréningbe fogni. Jelen pillanatban ugyanis tréningen kívül van.

Mit tapasztalt a versenypályákon, emlékeznek még Overdose-ra?

Overdose népszerűsége továbbra is megvan, nem felejtették el, olyan sikertörténet az övé, amire a szakmán belül mindenki felkapta a fejét. De mint minden más sportban, jönnek az újak, ha nem történik a ló körül semmi, akkor idővel kikerül a köztudatból. Overdose rendkívüliségével olyankor szembesülünk, amikor más lovakkal próbálunk Európa jegyzettebb versenypályáin helytállni. A közép-európai régió vezető lovai számára Nyugat-Európában nem terem babér, még a közepesebb szintű versenyekben sem tudnak igazán nagyot alkotni. Ilyenkor látjuk, hogy mekkora kincs volt Overdose, és ilyenkor fáj, hogy így alakult a pályafutása, mert óriási potenciál volt benne.

Mekkora potenciál lehet benne fedezőménként?

A fedezőmének menedzselése úgy zajlik, hogy megállapítanak egy kezdőárat, és amikor megjelennek az első kétéves csikói a pályán, azok eredményei minősítik majd a fedezőmént. Ha van közöttük olyan, amely nagyon jól szerepel, akkor az értéke felfelé megy. Ha a csikók nem érnek el jó eredményt, akkor visszaesik. Ez is azt indokolja, hogy Overdose ott kezdje a fedezőkarrierjét, ahol van esély rá, hogy a legjobb kancák keressék fel. Tehát nem Magyarországon.

Miért?

Ezt a szakmán belül is sokszor megkérdezik, pedig nagyon egyszerű az oka. Itthon csak a régióban rendelkezésre álló kancákat tudná fedezni, s így a csikóktól sem lehetne elvárni, hogy kiugróan jól teljesítsenek. Ha viszont a legjobb európai ménesek egyikébe kerül, akkor van rá esély, hogy olyan kancákat vigyenek hozzá, amelyek utódai komoly versenyben tudnak bizonyítani.

Címkék 

Ajánló