PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Szociográfia, szociofilm és szociofotó

a magyar–szlovák határ mentén

www.sociography.eu

A szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet és magyarországi partnerei: a Budapesti Corvinus Egyetem (Innovációs Központ Nonprofit Kft.), az Interregio Forum Egyesület és a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, illetve támogató szakmai partnerként: Magyarország Felfedezése Közalapítvány pályázatot hirdetnek szociográfia, szociofotó és szociofilm témában.

A pályaművek beérkezésének határideje:

2012. június 4.

Olyan alkotásokat várunk, amelyek a szociográfia, szociofotó és szociofilm hagyományait követve a valósághoz hűen, egy-egy kisebb közösségen vagy személyen keresztül, ám a szélesebb közönség számára élvezhetően mutatják be a dél-szlovákiai és észak-magyarországi emberek életét.

A bemutatott téma a szlovák–magyar államhatárokkal szomszédos megyék valamelyikéhez kötődjék (beleértve a nagyvárosokat is: Pozsony, Budapest, Kassa).

A pályamunkákat a következő címre kell beküldeni:

Magyarországon:

Sociography, Letenyei László

Budapesti Corvinus Egyetem

Szociológia és Társadalompolitika Intézet, Budapest 1093, Közraktár u. 4–6

E-mail: info@sociography.eu

Információs vonal: +36 20 560 39 10 (Güth Máté)

Szlovákiában:

Sociography, Tóth Károly

Fórum inštitút pre výskum menšín

Parková 4, 931 01 Šamorín, Slovak Republic

E-mail: info@sociography.eu

Információs vonal: +421 905 41 64 94 (Szarka Krisztina)

Ünnepélyes eredményhirdetés, filmszemle, fotókiállítás és könyvbemutató 2012 őszén várható. A díjazottak emlékplakettet kapnak, és a szervezők hozzájárulnak a pályaművek későbbi publikálásához, filmfesztiválokon, fotókiállításokon való szerepeltetéséhez, fordításához.

Pályázati kategóriák:

SZOCIOGRÁFIA – NOVELLA

5–15 oldal terjedelmű pályaműveket várunk, amelyek a szociográfia hagyományainak megfelelően, szépirodalmi eszközökkel mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket.

Figyelem:

tisztán szépirodalmi (fikciós), illetve tudományos vagy helytörténeti munkákat nem várunk! Nem kizáró ok, ha a mű interneten vagy nyomtatásban már megjelent, amennyiben nem telt el három év a közlés óta!

A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobbak első, második és harmadik helyezést kapnak. A legjobb 15 alkotást kötetben fogjuk közreadni magyar és szlovák nyelven.

SZOCIOFILM

Min. 5 perc, max. 90 perc hosszúságú, az elmúlt öt évben befejezett filmalkotásokat várunk, amelyek a szociofilmes hagyománynak megfelelően (dokumentumfilmes és játékfilmes megoldások ötvözésével) mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket.

Figyelem:

tisztán játékfilmes (fikciós), illetve alkalmazott (pl. híradós) munkákat nem várunk! Nem kizáró ok, ha a mű interneten, fesztiválon vagy sugárzásban (pl. helyi tv-ben) már szerepelt!

A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobb művek első, második és harmadik helyezést kapnak. A legjobb 4–6 alkotást szlovák vagy magyar feliratokkal látjuk el, és kiajánljuk helyi és regionális televízióknak.

A filmekből részleteket vetítünk majd egy kísérleti, kétnyelvű élő tévéműsorban, melyet minkét országban egyszerre sugároznak. A pályaműveket DVD-n váruk.

A pályaművek webes felületen keresztül is elküldhetők, ez esetben a Pályáztató szervezet csak a film linkjét kéri, e-mailben. Nem szükséges, hogy a film letölthető legyen, amennyiben jó minőségben megnézhető az interneten.

Ha a film nem tekinthető meg széles közönség számára (pl. kóddal vagy meghívóval férhető hozzá, vagy csak FTP szerverről tölthető le), a pályáztató szervezetek titoktartási kötelezettséget vállalnak.

SZOCIOFOTÓ

2010–2012-ben készített fotókat várunk, amelyek a szociofotó hagyományainak megfelelően mutatnak be dél-szlovákiai vagy észak-magyarországi élethelyzeteket.

Nem kizáró ok, ha a mű interneten, sajtóban vagy fotókiállításon már szerepelt!

A pályaműveket rangos zsűri értékeli, a legjobb pályaművek első, második és harmadik helyezést kapnak. A legjobb 40 alkotást kinagyítjuk, és kiállítás formájában mutatjuk be a nagyközönségnek mindkét országban.

A pályaműveket digitális formában várjuk.

Figyelem:

a fájlokat ne csatolják az e-mailhez, hanem használják valamelyik fájlküldő rendszert (például mammutmail, toldacuccot.hu).

A papír alapú nagyításról (a nyertes pályaművek esetében) a Pályáztató szervezetek gondoskodnak.

Címkék 

Ajánló