Napilap | Tudomány

2015. január 22., csütörtök 17:00

MTI-JELENTÉS

Athén. Legkevesebb öt személy alussza örök álmát a Nagy Sándor (III. Alexandrosz/Kr…

2015. január 22., csütörtök 17:00

Nápoly. Tudósok egy új röntgeneljárással első alkalommal tudtak beleolvasni egy kétezer éves papirusztekercsbe, amelyet a Vezúv első századi kitörése következtében vulkáni hamuval betemetett Herculaneum városában találtak.

2015. január 22., csütörtök 17:00

MTI-TUDÓSÍTÁS

Peking. A „feudális maradványok”, a babona ellen indított hadjáratot a 36 milliós észak-kínai Sanhszi tartomány, és ez a jelek szerint veszélyezteti a térség feng shui mestereit is – közölte a kínai állami média.

Az elsősorban a térrendezés ősi tudományaként ismert feng shui képzett művelőinek véleményét nemcsak épületek helyének, tájolásának megválasztásakor vagy a helyiségek berendezésekor kérik ki, hanem fontosabb családi események, például esküvők, temetések napjának vagy a sírhelynek a kiválasztásakor is…

2013. március 13., szerda 17:00

A magyar technikatörténet egyik legnagyobb alakja, Puskás Tivadar a szikratávíró hőskorában született: 1844. szeptember 17-én Pesten látta meg a napvilágot.

2013. január 24., csütörtök 17:00

Az utóbbi évtizedekben a korábbi állapotokhoz képest nagyságrendekkel javult a mozifilmek hangjának minősége. A vetítőteremben körben elhelyezett hangfalaknak köszönhetően az effektusok olyan élethűek, hogy fülünkkel pontosan követni tudjuk a köröző jármű útvonalát, robbanásokkor olyan sokkban részesítenek bennünket, hogy eláll a lélegzetünk.

2013. január 24., csütörtök 17:00

Tavaly Ray Dolby egy újabb darabbal bővíthette díjainak sorát. A berlini nemzetközi filmfesztiválon 1986 óta adják át a Berlinale Camera-díjat olyan személyiségeknek vagy intézményeknek, akiknek különösképpen szeretné kifejezni a háláját a rendezvény. 2012-ben az elismerést Ray Dolby kapta a Dolby Stereo hangzás kifejlesztéséért…

2013. január 3., csütörtök 17:00

Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regényének főhőse, a szeretnivaló csirkefogó, Gorcsev Iván tizenkilenc éves korában elnyeri a fizikai Nobel-díjat. Méghozzá kártyán.

2013. január 3., csütörtök 17:00

u A Tesla-tekercs a diszruptív kisülés feszültségét növeli meg. A végső feszültség több ezerszerese lehet a bemeneti feszültségnek. Mindez úgy történik, hogy a tekercs nem transzformátorként működik és nem folyik benne áram…

2012. december 14., péntek 17:00

A geometria egyik alaptétele – Euklidesz ötödik posztulátuma – egyértelműen kimondja, hogy a párhuzamosok olyan egyenesek, amelyek soha nem találkoznak. Ha igen, akkor is csak a végtelenben.

2012. november 19., hétfő 17:00

„Jenőt ne bántsátok, különösen a fejét ne, mert az a leggyengébb pontja” – gyakran ekképp élcelődött Wigner Antal egyetlen fia rovására. A tipikus „szendvicsgyereknek” ez csöppet sem növelte önbizalmát, mivel amúgy is gyors észjárású, cserfes szájú Bertha nővére és ördögfióka Margit húga árnyékában élt.

2012. május 21., hétfő 17:00

Fél évezreddel ezelőtt nem ment ritkaságszámba, hogy egy széles látókörű zseni egyaránt foglalkozzon tudományokkal, műszaki kérdésekkel és művészetekkel. Erre a legismertebb példa Leonardo da Vinci, aki az élet szinte minden területén otthonosan mozgott.

2012. március 30., péntek 17:00

MTI-HÍR

Manchester. Gigantikus méretű tornádót filmeztek le a Nap felszínén csillagászok.

A szuperforró gáz alkotta forgószél kiterjedése többszörösen nagyobb, mint a Föld átmérője…

2012. március 30., péntek 17:00

Washington. A Szaturnusz légköre és belső gyűrűje közötti résbe „ugorva” fejezi be küldetését a Cassini űrszonda – jelentették be a 43. bolygótudományi konferencián a Texas állambeli Woodlandsebn.

2012. március 22., csütörtök 17:00

A második világháború végjátékában – amikor már a Harmadik Birodalom területén folytak a harcok – a német katonai vezetés, legfőképp pedig a Nagy Vezér, Adolf Hitler azzal fenyegette

2012. január 19., csütörtök 17:00

Napjainkban minden este láthatjuk a tévében az időjárás-előrejelzést, eközben műholdfelvételeken mutatják a felhők mozgását, a magas és alacsony légköri jelenségeket. Az átlagnéző aligha szokott elgondolkodni azon, hogy ennek az egész világot átfogó hálózatnak voltak előzményei, a tudománynak olyan hősei, akik megalapozták

2012. január 19., csütörtök 17:00

Napjainkban minden este láthatjuk a tévében az időjárás-előrejelzést, eközben műholdfelvételeken mutatják a felhők mozgását, a magas és alacsony légköri jelenségeket. Az átlagnéző aligha szokott elgondolkodni azon, hogy ennek az egész világot átfogó hálózatnak voltak előzményei, a tudománynak olyan hősei, akik megalapozták

2011. június 14., kedd 17:00

Leon Lederman Nobel-díjas fizikus szerint a zseniális felfedezés egy diákpólóra nyomtatva is elfér. Ez a meghatározás tökéletesen illik Galileo Galilei képletére a gyorsuló tárgyak által megtett útról. Az viszont lélegzetelállító bravúr, hogy néhány képlettel leírható három tudományterület, a villamosság, a mágnesség és az elektromágneses tér valamennyi tulajdonsága. Ez a nem mindennapi teljesítmény egy rövid életű skót fizikus, James Clerk Maxwell nevéhez fűződik.

2011. május 11., szerda 17:00

Az embereknél sokkal intelligensebb marslakók földi inváziójának legendáját, akik azon buknak le, hogy rossz az angol kiejtésük és ilyenkor azzal védekeznek, hogy voltaképpen magyarok, Francis Crick Nobel-díjas tudós ismertette meg az amerikaiakkal, aki ezt egy vidám fogadáson Szilárd Leótól hallotta.

2011. április 26., kedd 17:00

Szikrázó tavaszi nap volt 1986. május elseje. Vidám hangulatban vettünk részt az „önkéntes” felvonuláson. Jókedvünket nem a nemzetközi munkásmozgalom ünnepe iránti hevület szította, inkább a söröcske, borocska. Egyszer csak a suttogva továbbadott információ eljutott a fülünkbe: veszélyes nap ez a mai, jobb lett volna, ha ki sem jövünk a friss levegőre, mivel hat nappal korábban az ukrajnai Csernobilban atomrobbanás történt, vészes gyorsasággal közeledik felénk a radioaktív felhő.

2011. április 12., kedd 17:00

Hihetetlen, de tény: nem a műszaki fejlettségére oly büszke Egyesült Államok küldte az első embert az űrbe, hanem a lenézett, elmaradottnak tekintett Szovjetunió.

Oldalak