A hercegség alig nagyobb, mint Nyitra városa, lakossága pedig megközelítőleg 36 ezer fő

Liechtenstein – az Alpok hercege

Sokaknak Liechtensteinről csak a bankok és a nagyvilág elől oda rejtett eurómilliárdok jutnak az eszébe, holott az egyetlen, kizárólag az Alpok területén fekvő országban, számtalan látnivaló rábukkanhatunk, és kellemes élményekben lehet részünk: különleges, helyi borokat fogyaszthatunk a hercegi pincészetben,a művészettörténet remekeit tekinthetjük meg a vaduzi művészeti múzeumban, vagy hegyi túrákat tehetünk az Alpok és a Rajna völgye.

Malbun (A szerző felvételei)

POSTA ÁKOS ISTVÁN

 

A hercegi család osztrák eredetű, birtokaik vannak a Bécs, Pozsony és Brünn között fekvő Wilfersdorfban. A csehszlovákiai területre eső birtokokat a kommunisták államosították. Az 1910-es évekig Liechtenstein és Ausztria vámunióban volt, a Monarchia felbomlását követően pedig Svájc lett a legszorosabb politikai és gazdasági partner, pénzneme tehát a svájci frank. Vasútját viszont nem a svájciak, hanem az ÖBB, az Osztrák Államvasutak működteti. Az IC – vonatok nem állnak meg a kis ország területén, hanem a két határvárosban, az osztrák Feldkirch (észak-keleten) és a svájci Buchs (a nyugati határszélen) illetve Sargans (a déli határon) pályaudvarán állnak meg, ahonnan a liechtensteini tömegközlekedési vállalat buszjárataival lehet az egyes falvakba eljutni. Ezek a buszok a szomszédos országokban lévő állomásokra is belföldi tarifa szerint viszik az utasokat, a bérletek is mindenhová érvényesek. Összesen 11 falu található a miniállamban, még a főváros, Vaduz és a legnagyobb település, Schaan sem város hivatalosan! Liechtenstein legfontosabb pályaudvara a Schaan–Vaduz nevet viseli.

A Liechtenstein-család osztrák főnemesi família. A hercegi státusukat adó birtokon évszázadokon keresztül nem laktak folyamatosan. Jelenleg János Ádám herceg hivatalosan az államfő, de az uralkodói feladatkör tényleges ellátásával fiát, Alajos herceget, a trónörököst bízta meg. Korábban ő maga is így vette át apjától, II. Ferenc Józseftől, a hatalmat. A liechtensteini himnusz is szó szerint fenséges: a „God save the Queen” dallamára énekelnek egy helyi szöveget: „Az ifjú Rajnánál…”

A miniállamnak parlamentje és kormánya is van. Miniszteri posztot csak olyan személyek tölthetnek be, akik Liechtenstein területén születtek. A hercegség egyébként alig nagyobb, mint Nyitra, lakossága pedig körülbelül 36 ezer fő.

A hercegség a külvilág számára elsősorban a bankszektor és a bélyegkiadás révén ismert, van azonban bortermelése, saját felsőoktatási intézménye, ahová számtalan külföldi hallgató is jár, ipara (HILTI munkagépgyár, IVOCLAR VIVADENT műfoggyár), sajtója (rádió és napilapok), de a turizmus is jelentős. A turisztikai hivatal a 2008-as osztrák–svájci közös rendezésű foci-Eb idejére időzítve nyitotta meg modern és elegáns látogatói központját Vaduz belvárosában. Ekkor jelent meg a „Kicken für die Krone” című film is, amely az első egész estés liechtensteini film. A dokumentum-játékfilm a liechtensteini fociválogatott életét mutatja be, sok humorral, enyhén szatirikus éllel!

A fővárost elsősorban a hercegi vár végett keresik fel a turisták, ez azonban nem látogatható. A város sétálóutcája, a Städtle elegáns butikjaival és múzeumaival (bélyegmúzeum, művészeti múzeum, állami múzeum) várja a látogatókat. Az állami múzeumnak (Landesmuseum) van Schellenbergben egy néprajzi kiállítóhelye is, egy népi bútorokkal berendezett hagyományos liechtensteini.

A Vaduz és Schaan között vezető út mentén található a Hofkellerei, a hercegi pincészet.

Liechtenstein egyik gyöngyszeme Malbun. Az elbűvölő fekvésű hegyi falu télen a síelőket vonzza, nyáron pedig a friss levegőjű völgyben és hegyoldalon túrázni vágyókat. A hegyoldalon a Fürstin–Gina– Weg túraútvonal vezet végig. A madárvilág iránt érdeklődőket solymász show várja, és a hagyományőrző íjászok számára is lehetőség van a szomszédos faluban, Triesenbergben – Malbun közigazgatásilag oda tartozik – a gyakorlásra.

Az itteni posta a világon az első, amely a beérkező küldeményeket nem csupán lakcímre, háztartásra, hanem egyenesen személyre lebontva is gépesítetten szelektálja.

Liechtenstein alkalmas kiindulópont Ausztria és Svájc felfedezésére is: kitűnő közúti és vasúti hálózata révén néhány órán belül elérhető Innsbruck, Zürich, Chur, Bern. A közvetlen közelben is érdekes úticélokra bukkanhatunk: Bregenz, Vorarlberg fővárosa mintegy órányi vonatút a feldkirchi határpályaudvartól: itt nyáron fürödhetünk a Bodenseeben, megtekinthetünk egy-egy előadást a tóra épített színpadon, kellemes sétákat tehetünk a hangulatos belvárosban, romantikus pillanatokat élhetünk meg a tóparti sétányon. Érdemes a város fölé magasodó Pfänder-hegyre is feljutni, az itt fekvő Eichenberg falucskából festői kilátás tárul elénk: a Bodensee felszínén egyszerre tükröződik Ausztria, Svájc, Bajorország és Baden-Württemberg egy-egy szelete.

A 60-as évek ma is aktuális és szórakoztató filmje, a „Ha kedd van, akkor ez Belgium” egyik poénja az volt, hogy amikor az amerikai turisták az európai körutazáson számolgatták, hány országban jártak már, akkor Liechtenstein egy negyedórás kávészünetként merült fel. A romantikus vígjáték kvintesszenciálisan mutatja be a (nyugat-)európai turizmus világát, minden értékével, problémájával és kliséjével együtt… Érdemes lenne rájönni, mennyi kellemes élmény, felfedezendő érték vár ránk az alpesi hercegségben és környékén!

Címkék 

Ajánló