Csökkent a kerozin pótdíja

Olcsóbb repülőjegyek?

Bécs/London |

A napokban több légitársaság is csökkentette az úgynevezett kerozin pótdíjat. Az egyre csökkenő üzemanyag ára miatt így olcsóbbak lesznek a repülőjegyek.


December 23-tól az Austrian Airlines osztrák légitársaság utasai fizetnek kevesebbet a repülőjegyekért, az Európán belüli járat esetében ez 3 eurós csökkenést jelent (az új pótdíj 21 euró lesz), a hosszú távú utak esetében pedig 16 euróval fizet kevesebbet az osztrák légitársaság utasa.

A British Airways még december 18-án csökkentette a kerozin pótdíjat, a 9 óránál hosszabb utak esetében 96 eurós díj 30 euróval lett olcsóbb. A rövidebb távokon is 30%-kal olcsóbb a pótdíj. Természetesen az olcsóbb díjak nem garantálják, hogy a végösszeg is alacsonyabb lesz, hiszen ez csak egy illeték a sok többi részösszeg közül. Így könnyen előfordulhat, hogy ugyan olcsóbb lesz a kerozin pótdíja egy légitársaság járatára, ugyanakkor a repülőjegy végösszege magasabb lesz. Például a holland KLM-nél magasabb az üzemanyag-díj, ám az alacsonyabb jegyár miatt olcsóbban juthatunk el a holland légitársasággal New Yorkba, mint például a most díjat csökkentett osztrák társaság gépeivel.
A legtöbb fapados társaság nem terhelte különdíjjal az üzemanyag végárát, így azok a kerozin árának zuhanását legfeljebb a repülőjegyek árába építik be. Az ír Ryanair, a szlovák SkyEurope vagy a magyar WizzAir az üzemanyag árának folyamatos mozgását egyéb díjakkal, és illetékekkel kompenzálja. Ebből adódóan a Pozsonyból induló járatok többségénél nem lesz változás a jegyárak terén. (h, szl)

Ajánló