Energetikai támogatás

Brüsszel/Pozsony |

Az Európai Bizottság tegnap elfogadta a kulcsfontosságú energetikai infrastruktúra-projektek listáját, amelyen mintegy 250 projekt szerepel. A kiemelt projektek közül több Szlovákiát is érinti, aminek köszönhetően gyorsabban épülhetnek ki a Szlovákiát a szomszédos országokkal összekötő kőolajvezetékek.

(Képarchívum)
Az Európai Bizottság közleménye szerint a megjelölt, úgynevezett „közös érdekű projekteket” (PCI) gyorsított eljárással lehet majd engedélyeztetni, szabályozási feltételeik kedvezőbbek lesznek, és pénzügyi támogatás igényelhető majd utánuk az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből, amely a transzeurópai energetikai infrastruktúra céljára 5,85 milliárd eurót különített el a 2014–2020-as időszakra.
 
A projektek közül 7 Szlovákiát is érinti. Ebből négy a szlovák és a magyar, egy pedig a szlovák és a lengyel energiahálózat összekötésével kapcsolatos, a listán azonban ott van a Pozsonyt az osztrák Schwechattal összekötő kőolajvezeték projektje is. Günther Oettinger, az Európai Bizottság energetikai biztosa szerint ezek a projektek gyorsabban valósulhatnak meg, továbbá a befektetők számára is vonzóbbá válhatnak. Megvalósulásuk után pedig a tagállamok jobban diverzifikálhatják energiaszükségleteiket.
 
A lista közel 140 villamosenergia-átviteli és szállítási projektet, mintegy 100 földgáz-szállítási és -tárolási, illetve a cseppfolyósított földgázzal (LNG) összefüggő projektet, továbbá a kőolajjal kapcsolatos projekteket is tartalmaz. A bizottsági közlemény felhívja a figyelmet, hogy egy projekt akkor vehető fel a listára, ha jelentős haszna van legalább két tagállamra nézve. A bizottság szorosan figyelemmel fogja kísérni a kiadott engedélyekben foglaltak betartását és a projektek megvalósításában elért eredményeket. A közös érdekű projektek listáját a bizottság kétévente aktualizálni fogja, miután a listára felkerülhetnek időközben szükségessé váló projektek, illetve lekerülhetnek az aktualitásukat vesztettek. (mi, TASR)
 

Ajánló