A cégek 34%-a adott 13. fizetést

Pozsony |

A szlovákiai munkáltatók tavaly decemberben bőkezűbbek voltak az alkalmazottaikkal, mint egy évvel korábban, derül ki a Manpower munkaerőpiaci társaság felméréséből. 

Képarchívum
Szlovákia gazdasága növekszik, a cégeknek nagyobb a nyeresége, így egyre több társaság engedheti meg magának, hogy alkalmazottait a korábbinál nagyobb jutalomban részesítse – nyilatkozta Jiří Halbrštát, a Manpower marketingmenedzsere. Szerinte azonban korántsem minden alkalmazott örülhetett nagyobb év végi jutalomnak. Elsősorban a nagy multinacionális cégeknél, az autóiparban, az elektronikai és infotechnológiai ágazatban javult a helyzet. Ezekben az ágazatokban a Manpower felmérése szerint nagyjából 15 százalékkal nagyobb összeget osztottak szét év végi jutalom formájában az alkalmazottak között az egy évvel korábbinál. 
 
„Év végi jutalmat tavaly a cégek 34 százaléka fizetett, ez 2014-hez képest nagyjából 5 százalékos növekedés ” – mondta Branislav Jančuška, a McRoy Group tanácsadó társaság menedzsere. Felmérésük szerint az év végi jutalom leggyakrabban a dolgozók havi átlagos bérének az 50–80 %-a, átlagosan 850 euró volt. „Többet fizettek a bankok és az energiacégek is, a legszűkmarkúbbak az építőiparban és a mezőgazdaságban vállalkozó cégek” – tette hozzá Jančuška. A legtöbb év végi jutalmat Pozsony és Kassa megyében, a legkevesebbet Besztercebánya és Eperjes megyében fizették ki. (vlv, TASR)

Ajánló