Az áfacsalók végnapjai

Brüsszel/Pozsony |

Új alapokra helyezné az uniós áfarendszert az Európai Bizottság, rugalmasabb, a csalások ellen szigorúbban fellépő rendszert és egyszerűsítést ígérnek a hozzáadott érték adó szabályok egységesítésével. 

Jelenleg a forgalmi adózásba szól bele leginkább az EU: a forgalmi adó általános kulcsa legalább 15 százalék kell, hogy legyen, és két kedvezményes kulcs alkalmazható ezenkívül, de egyik sem lehet kisebb 5 százaléknál. A bizottság az akcióterv szerint csökkentené a különbséget a beszedett és a fizetendő adó között, vagyis hatékonyabb fellépést ígérnek a csalások ellen. 

Ezt részben a tagállamok közötti együttműködés javításával érnék el. Az adóhatósági információcserével ugyanis a csalások jelentős része kiszűrhető. Az új rendszerben a tagállamok nagyobb rugalmasságot kapnának a csökkentett adómértékek kivetésének tekintetében. Ez annyit jelent, hogy nemcsak meghatározott termékek tartozhatnának a kedvezményes kulcsba – ahogyan ez most van –, hanem a tagállamok szabadon dönthetnének arról, mit hova sorolnak.
 
A bizottság ezenkívül egységes európai áfaterületet hozna létre, vagyis a közösségen belüli termékértékesítést és szolgáltatásnyújtást is belföldi tranzakcióként kezelné. Eszerint az adót a származás országának szabályai szerint kellene meghatározni, de a felhasználás országának az adómértékével. Ezután a származás országa szerinti adóhatóság szedné be az adót, és továbbítaná a vélelmezett felhasználás szerinti tagállamnak. Ez szintén a határokon átnyúló kereskedelem áfacsalásait tenné nehezebbé.
(TASR, vg.hu)

Ajánló