Az alkalmazottak negyede kap év végi prémiumot

Pozsony |

A javuló munkapiaci mutatóknak köszönhetően idén több alkalmazottnak fizet a munkáltatója 13. fizetést vagy év végi juttatást. Ezzel párhuzamosan az egy főre jutó prémium is nagyobb lesz.

A 13. fizetés idén a havi bruttó bér nagyjából 80 százalékát teszi ki, a szerencsés alkalmazottak átlagosan 743 eurót kapnak
Képarchívum

Szlovákiában idén nagyjából minden negyedik alkalmazott számíthat év végi prémiumra, amely átlagosan bruttó 695 euró körül mozog majd – derül ki a Platy.sk portál elemzéséből, amely szerint az év végi prémiumok az alkalmazottak havi bérének nagyjából a 75 százalékát teszik ki. 13. fizetésre az alkalmazottak 17 százaléka számíthat. Az év végi pluszfizetés a havi bér nagyjából 80 százalékát teszi ki, átlagosan 743 eurót.

Miroslav Dravecký, a Platy.sk termékmenedzsere szerint az év végi prémium és a 13. fizetés idén átlagosan a tizedével nő az egy évvel korábbihoz képest. „Míg az év végi prémiumot a munkáltatók önkéntes elhatározásukból fizetik, a 13. bért általában a kollektív szerződésben rögzítik” – tette hozzá Dravecký. Az egyes alkalmazottak között azonban jelentős eltérések vannak. A most közzétett elemzés szerint például a csúcsmenedzserek 44 százaléka számíthat év végi prémiumra, miközben az esetükben ez a havi fizetésük dupláját is elérheti. A legbőkezűbb ágazatnak e tekintetben a bankszektor számít, ahol az év végi prémiumnak az alkalmazottak 34 százaléka örülhet. Nem panaszkodhatnak azonban az energiaszektorban és az infotechnológiai ágazatban dolgozók sem. (TASR, mi)

Ajánló