Ingyenes wifit biztosít az EU

Brüsszel |
Megállapodásra jutottak az uniós intézmények az úgynevezett WiFi4EU kezdeményezésről, amelynek értelmében 2020-ra ingyenes internethozzáférési pontok ezreit fogják kiépíteni a kontinensen. 
Illusztráció
Az Európai Bizottság, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament közötti egyezség értelmében 120 millió eurót különítenek el a programra, amelynek keretében 6–8 ezer településen állítanak fel ingyenesen használható wifihálózatot köztereken, kórházakban, könyvtárakban, parkokban és más helyszíneken. „A kezdeményezés javítja az összeköttetést, különösen azokon a helyen, ahol korlátozott a hozzáférés az internethez” – hangsúlyozta Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos. A programra olyan települések pályázhatnak, amelyekben még nem működik ingyenes wifihálózat. Az unió a rendszer telepítését finanszírozza majd, a működtetési költségeket nem. 
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke tavaly szeptemberben arról számolt be, hogy 2020-ig az EU minden városában elérhetővé kívánják tenni az ingyenes wifit. (tasr,mti)

Ajánló