Pénzügyek: megfizetjük a tudatlanság árát

Pozsony |

Szlovákia lakosságának a pénzügyi ismeretei nem csupán a nyugat-európai, de a szomszédos országokban élőkéhez viszonyítva is katasztrofálisnak nevezhetők – derül ki a legfrissebb felmérésekből. A pénzügyi szakemberek szerint ennek fényében különösen aggasztó a lakosság egyre nagyobb eladósodottsága.

Az emberek többsége az alapvető pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában, márpedig így nehéz tudatos pénzügyi döntéseket hozni
Képarchívum

„Az egész ország stabilitását veszélyeztetheti, hogy az alacsony kamatok miatt a szlovákiai családok egyre több hitelt vesznek fel. Jelenleg az Európai Unió országai közül Szlovákiában nő leggyorsabban a lakossági hitelek volumene, amely a gazdasági válság kirobbanása óta eltelt nem egész tíz évben megduplázódott. A lakossági megtakarítások ezzel szemben mélyponton vannak, így nem csoda, hogy már most is egyre több család képtelen fizetni a korábban felvett hitelét, emiatt pedig nő a végrehajtások és egyéni csődök száma” – mondta Róbert Kopál, az Értékpapír-kereskedők Szövetségének az igazgatója. Szerinte a fiatalok sem gondolnak a jövőjükre, nagyjából a kétharmaduk egyáltalán nem takarékoskodik az idősebb éveire, épp ellenkezőleg, a fiatalabb generáció is egyre jobban eladósodik. „A legnagyobb probléma, hogy az emberek többsége az alapvető pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában, márpedig így nehéz tudatos döntéseket hozni” – mondta Martin Wiedermann, a Központi Értékpapír-nyilvántartó vezérigazgatója.

Kopál szerint azonban nem lehet mindenért csak a lakosságot okolni. „Szlovákiában a rendszerváltás óta eltelt időszakban rengeteg negatív tapasztalat érte a lakosságot a pénzpiaccal kapcsolatban. A vagyonjegyes privatizációval és a banki engedéllyel nem rendelkező pénzügyi társaságok befektetési piramisjátékával kapcsolatos botrányok miatt az emberek többsége elvesztette a bizalmát a pénzügyi rendszerben. A többségük így ma már nem is nagyon érdeklődik a nagyobb hozamot biztosító befektetések iránt, és a pénzét bankszámlán tartja, ami elenyésző hozamot biztosít” – tette hozzá Kopál.

EGY CENT SPÓROLÁSA SINCS A LAKOSSÁG EGYHARMADÁNAK

A szakemberek megegyeznek abban, hogy erősíteni kell a pénzügyi tudatosságot, a lakosság minden rétegének érdemes felvérteznie magát alapvető pénzügyi ismeretekkel, hogy jobban eligazodhasson a termékek, a bennük rejlő kockázatok és lehetőségek útvesztőiben. Wiedermann szerint a pénzintézeteknek és az államnak is többet kellene tennie a lakosság pénzügyi tudatosságának a növeléséért, ennek az elmulasztása ugyanis hosszabb távon alaposan megbosszulhatja magát. (mi, TASR)

Ajánló