Használt vagy inkább új lakást éri meg vásárolni?

Pozsony |

Az ingatlanpiac fellendülése tovább tart, a nagyobb szlovákiai városokban egyre több új lakást adnak át. Kérdés persze, hogy megéri-e belevágni egy teljesen új lakóingatlan megvételébe, vagy inkább használtat érdemes venni és felújítani. Mindkét ingatlantípusnak vannak előnyei, de nem biztos, hogy számunkra mind egyformán fontosak.

Pozsonyban a háromszobás lakások esetében a használt és új ingatlanok közötti árkülönbség eléri a 60 ezer eurót
Tomáš Benedikovič felvétele

Mivel az ár a legfőbb tényező, ha egy lakás mellett vagy ellen döntünk, foglalkozzunk elsőként ezzel. Ami az egész országra érvényes, az természetesen az, hogy az új építésű lakásokhoz borsosabb áron juthatunk hozzá, mint a használtakhoz, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mely városban szeretnénk lakóingatlanhoz jutni. „Pozsonyban például a háromszobás lakások esetében a használt és új ingatlanok közötti árkülönbség eléri a 60 ezer eurót. Ez már meghaladja azt az összeget, amit általában a használt lakás felújítására kell fordítani, vagyis a fővárosban megéri öregebb lakást is vásárolni” – nyilatkozta Martin Lazík, a nehnuteľnosti.sk elemzője, hozzátéve azonban, hogy egy öregebb lakás akkor sem lesz fiatalabb, ha felújítják, vagyis az ezzel kapcsolatos kockázatokat mindig figyelembe kellene vennünk. „Ráadásul, ha az adott lakóház költségvetése nem teszi lehetővé a felújításokat, gyors romlásra számíthatunk, és arról sem szabadna megfeledkeznünk, hogy a régebbi lakóházak környékén általában nincs elegendő parkolóhely” – tette hozzá Alexander Krajňak, a Re/Max ingatlanügynökség tulajdonosa.

Pozsonnyal szemben ugyanakkor a használt és új háromszobás lakások közötti árkülönbség Nyitrán csupán 33, Nagyszombatban pedig 31 ezer euró, ezekben a városokban így még kevésbé éri meg öregebb lakást vásárolni. A kisebb lakások esetében az árkülönbség ráadásul még a fent jelzettnél is alacsonyabb. Lazík szerint persze az új lakások esetében is számítanunk kell a járulékos költségekre, például a lakás teljes bebútorozására. Ráadásul, amíg egy használt lakásnál vevőként van bizonyos alkupozíciónk, és képesek lehetünk lefaragni az áron, addig az új építésűeknél erre szinte semmi esély. Ennek ellenére persze köthetünk jó üzletet: még ha nem is engednek az árból, extraként felajánlhatnak nekünk valamit (konyhabútor, elektromos redőny), ami akár nagyobb értéket is képviselhet. Mint minden adásvételnél, itt is óriási jelentősége van annak, hogy a szerződésbe pontosan mi kerül bele, és mennyire tudunk a feltételeken változtatni. A gyakorlat azt mutatja, hogy sokkal jobban meg van kötve a kezünk egy új építésű lakásnál, mint a használtnál. Már csak azért is, mert utóbbinál a saját ügyvédünkkel készíttethetjük el a szerződést, míg az újnál ez adottság.

Az új építésű lakás előnye, hogy egy modern ingatlant vehetünk át, és bizonyos mértékig beleszólhatunk a kinézetébe. Nem mellesleg olyan lakásunk lesz, ami a legmodernebb energetikai elvárásoknak is maximálisan megfelel. Használt ingatlannál az elavult nyílászárók és a fűtési rendszer cseréje hatalmas összeget emészthet fel. Az előzőekből következik, hogy a lakás fenntartási költsége is alacsonyabb lesz. Különösen fontos ez, ha hitelből vásárolunk, hiszen a költségvetésből a törlesztőket is állni kell.

Ha egy lapos tévét vásárolunk, megnézzük, ki gyártotta és mennyire megbízható. Lazík szerint tegyünk így az új lakás vásárlásánál is, hiszen egy olyan döntést hozunk meg, ami akár évtizedekre meghatározza az életünket. Érthető, hogy az ár fontos szempont, de legyen ott mellette az is, hogy csak olyan fejlesztővel kössünk szerződést, aki már letett valamit az asztalra. (mi, TASR)

Ajánló