Történelmi mélyponton a munkanélküliség

Augusztus hónapban újabb történelmi mélypontra, 6,54 százalékra esett vissza a munkanélküliek aránya Szlovákiában. 
Képarchívum
„Abszolút számokban kifejezve júliushoz viszonyítva 4500 fővel kevesebb állástalant regisztráltak a munkaügyi hivatalok” – mondta  Marián Valentovič, az országos munkaügyi hivatal vezérigazgatója. 178 253 munkanélkülit tartanak nyilván, ez a mutató 78 ezerrel kevesebb a tavaly augusztusinál, összességében 30,4 százalékkal csökkent a munkaviszonnyal nem bírók száma a vizsgált időszakban – tette hozzá Valentovič. A képhez hozzátartozik, hogy ha az éppen táppénzen vagy átképzésen lévő munkanélkülieket is bevonjuk a vizsgált körbe, akkor az állástalanok száma még mindig túllépi a 200 ezret, konkrétan 209 900.
 
Augusztus végén országosan 69 104 betöltetlen munkahelyet tartottak nyilván, egyetlen hónap leforgása alatt ez a szám 8045-tel emelkedett. 
 
Ján Richter szociális és munkaügyi miniszter szerint az erőteljes javulás Szlovákia valamennyi megyéjében érezhető, hiszen csak a múlt hónapban az ország 79 járásából 72-ben csökkent a munkanélküliek száma. Már olyan járásokban is érezhető a pozitív fordulat, mint a Nagyrőcei vagy a Nagykürtösi – ez utóbbi két járás Szlovákia leginkább leszakadó régiói közé tartozik. Már csak a Rimaszombati járásban mozog 20 százalék felett a munkanélküliek aránya, Dél-Szlovákiában a második legrosszabb hely a Rozsnyói járás, 15 százalék feletti mutatóval. A miniszter hangsúlyozta, hogy különösen kedvező a változás a fiatal, 25 év alattiak körében. „Szlovákiában még soha nem dolgoztak olyan sokan, mint napjainkban. A regisztrált munkavállalók száma 1,92 millió fő volt, jelenleg 80 ezerrel többen vannak munkaviszonyban, mint 2008-ban, a korábbi legjobb évben” – magyarázta a szakminiszter. Ezzel párhuzamosan lendületesen mérséklődik a tartósan állástalanok száma, augusztusban először bukott 100 ezer fő alá. 
 
Ľubomír Koršňák, az UniCredit Banka makrogazdasági elemzője úgy véli, a lendületben levő gazdaság a következő hónapokban is új munkahelyeket teremt. Ott tartunk, hogy Nyugat-Szlovákiában az állástalanok száma már érdemben alig képes csökkenni, mert a betöltetlen pozíciók és az érdeklődők képzettsége nem fedi egymást. Ezért nem véletlen, hogy a külföldi alkalmazottak döntően a nyugati országrészben helyezkednek el, számuk a múlt hónapban elérte a 44 ezret, ami 37 százalékkal több a tavaly nyárinál. Az elemző nem tartja kizártnak, hogy szeptemberben átmenetileg megtorpan az év eleje óta tartó kedvező trend, mivel a középiskolát júniusban befejezők, ám továbbtanulni már nem szándékozók jelentkezhetnek a munkaügyi hivatalokban. Azonban a 4%-hoz közelítő gazdasági növekedés őket is rövidesen felszívja. (TASR, shz)

Ajánló