Megéri borba fektetni a pénzünket

Pozsony |

Ma már nem kell vagyonokat költeni, ha minőségi bort szeretnénk vásárolni. Elég elmenni a legközelebbi diszkont-áruházba vagy hipermarketbe.

Évek óta megfigyelhető trend, hogy a hipermarketek, diszkontok polcain kifejezetten jó áron vásárolhatunk színvonalas borokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy eltűnnének a legalsó polcokról a flakonos, kannás, konkrét borvidék megjelölése nélküli borok, hanem azt, hogy presztízs lett a láncok számára, hogy neves termelők borait forgalmazzák, vagy saját márkanévvel árusítsanak kiemelkedő ár-érték arányú borokat. Érdemes nyitott szemmel járni és elidőzni kicsit az áruházláncok boros részlegénél: igazi kincseket találhatunk.

Ráadásul ma már a borok pénzügyi befektetésként is értelmezhetők, sokszor jobb hozamokat produkálnak, mint az arany vagy az egyéb befektetési lehetőségek. A nagy értékű régi, híres, jó évjáratú borkülönlegességek, és a jó minőségű, neves borok ára is gyorsan emelkedett. A borok befektetési értéke elsősorban abból adódik, hogy kínálatuk limitált, illetve egyre csökken. Erre egyébként magyar példa is van: egy tokaji borkülönlegesség például bő 10 évvel ezelőtt 40 ezer forintba került, míg ma már 200 ezer forintot kóstál. Ha tehát anyagilag jól állunk, a lakhatásunk és a nyugdíjunk is biztosítva van, és több lábon szeretnénk állni, érdemes némi pénzt borritkaságokba fektetni. Persze, ezeket a tételeket nem otthon a polcon vagy a spájzban tartják a befektetők.

IDÉN JÓVAL TÖBB SZŐLŐ TERMETT, MINT TAVALY

Azt, hogy a bor tárolása éppen olyan fontos, mint maga a bor, akkor sem szabad elfelejteni, ha nem komoly gyűjtők vagyunk, de betáraztunk az olcsóbb, akciós italokból. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a palackoknak nem tesz jót, ha valaki huzamosabb ideig a konyhában vagy a spájzban tartja azokat szobahőmérsékleten. A nagyobb áruházakban már jó áron lehet vásárolni borhűtőt. Minél több borunk van azonban, annál többe kerül a hűtő is, érdemes viszont beruházni rá, mert hosszú távon megéri: így nem mennek tönkre az italok. (MTI, TASR, Pénzcentrum)

Ajánló