Kivonulhat Közép-Európából a Tesco

London/Pozsony |
Magyarországi és lengyelországi problémái miatt a Tesco üzletlánc jövő tavasszal Szlovákiából és Csehországból is kivonulhat.
MTI-felvétel
Ezt a cég londoni központjának egyik menedzse-re állítja, a hírt az üzletlánc regionális vezetése egyelőre cáfolja.
 
Megelégelte a Tesco londoni anyavállalata a magyarországi és a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait. A multicég globális történetében eddig példátlan magyarországi sztrájkhelyzet az aktuális üzleti évre vonatkozó nyereségtervük szerint nem teszi lehetővé, hogy a jelenlegi forgalom mellett több pénzt áldozzanak humánpolitikai kérdésekre. Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat központjában, hogy ha a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók, akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról, akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018 márciusa után – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment egyik, neve elhallgatását kérő tagjától. Szerinte egyáltalán nem szerepel az üzleti tervükben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt.
 
A gazdálkodási fordulat a Tescónál 2014-ben nyilvánosságra került könyvelési csalás után következett be, ami a mintegy 235 millió fontnyi büntetés mellett jelentős veszteséget okozott az anyacégnek. Emlékezetes, miután kiderült, hogy a Tesco előzetesen túlbecsülte három évvel ezelőtti, nagy-britanniai eredményeit, a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott nyomozó hatóság vette kézbe az ügyet. A botrány utáni évben több mint ötven veszteséges angliai üzletet bezártak, és törölték további 49, korábban tervbe vett áruház felépítését a szigetországban, illetve többek között eladták a dél-koreai üzlethálózatot.
 
Eközben Magyarországon 13 üzletre került lakat, idén pedig a csökkenő bevételek miatt Lengyelországban is tovább szűkítik az áruházi eladótereket. Keményen tartják magukat a pénzügyi tervekhez, és tekintettel arra, hogy a brexit is új helyzetet teremt a multinak, a kelet-közép-európai régióban egyáltalán nem terveznek tartós beruházásokat, inkább a költségek lefaragásával vennék ki a részüket az egyébként jelentős fogyasztásból.
 
Magyarországon ma ültek ismét tárgyalóasztalhoz a Tesco megbízott vezetői és a szakszervezetek; a leginkább vitatott kérdés, a létszámhiány azonban úgy tűnik, áthidalhatatlan szakadékot képez a felek között. A Tesco Europa lengyelországi egységeiben sem csitul a munkavállalók tiltakozása. A Szolidaritás független szakszervezeti konföderáció Solidarnosc Tesco elnevezésű tagszervezete október 17-én régiós tüntetést tart a vállalat prágai központjánál.
 
A cég regionális vezetése tagadja, hogy a kivonulást fontolgatnák. „A Tescónak nincs szándékában kivonulni Magyarországról” – közölte a cég magyarországi részlege, amely szerint a Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható közép-európai működés mellett. Lapunk a Tesco szlovákiai részlegét is megszólította, az szintén elhatárolódott a Magyar Idők információitól, azt állítva, hogy nem tervezi a szlovákiai kivonulást. (MTI, mi)

Ajánló