Veszélyben a szlovákiai pékségek többsége

Pozsony |

A szlovák kormánykoalíció pártjainak a napokban bejelentett legújabb szociális csomagja veszélybe sodorhatja a hazai pékségeket – állítják a szlovákiai pékeket tömörítő szakmai szervezetek képviselői. 

A pékségek az ágazat alacsony, 649 eurós bruttó havi átlagbére miatt már most is nehezen találnak új alkalmazottakat
Ján Krošlák felvétele

Szlovákiában jelenleg nagyjából 480 pékség működik, amelyek együttesen több mint 8 ezer embernek adnak munkát. Magyarul: minden negyedik élelmiszeripari dolgozót a pékségek alkalmaznak. Az ágazat már hosszabb távon veszteségesen működik, a kormány által elfogadott új szociális csomag azonban tovább ronthat a helyzetükön. A Fico-kabinet által elfogadott javaslat szerint a dolgozók nagyobb összegre számíthatnak majd a hétvégi, az éjszakai és az ünnepnapokon végzett munkáért is. Ez azonban épp a pékségeket sújtja majd a leginkább, amelyeknek a költségei emiatt évente több mint 18 millió euróval nőnek. „Mindez katasztrofális hatással lesz az egyébként is problémákkal küzdő ágazatra” – nyilatkozta Vladislav Baričák, az Ipari Pékek Szövetségének (UPPSR) az alelnöke. Szerinte az ágazatban tapasztalható alacsony, 649 eurós bruttó havi átlagbér miatt már most is egyre nehezebben találnak új alkalmazottakat, miközben a pékségeknek több mint 1700 új alkalmazottra lenne szükségük.

„A szlovákiai munkanélküliek körében végzett toborzás szinte semmilyen eredményre nem vezetett. Az egyedüli megoldás az lenne, ha külföldről hozhatnák be új munkaerőt. Ehhez azonban a kormánynak is enyhítenie kellene az ezzel kapcsolatos szabályokon, a jelenlegiek szerint ugyanis csak rendkívül nehezen találunk vendégmunkásokat” – tette hozzá Baričák, aki szerint a vendégmunkásoknak hasonló feltételeket tudnának biztosítani, mint a hazaiaknak. (mi)

Ajánló