Továbbra sem elég takarékos a Fico-kormány

Pozsony |

A pénzügyminisztérium tegnap bemutatta a jövő évi állami költségvetés tervezetét, amely ugyan - Szlovákia történetében először -1%-nál alacsonyabb hiánnyal számol, az elemzők szerint azonban a Fico-kabinet korántsem bánik olyan takarékosan a pénzünkkel, mint azt korábban ígérte. 

Képarchívum
Nyertesek és vesztesek

- A jövő évi költségvetés legnagyobb nyertesei között ott a védelmi tárca, amelynek a bevételei 9%-kal nőnek. Csaknem 8%-kal nagyobb összegre számíthat azonban az egészségügyi és 15-tel a kulturális 
minisztérium is. 
- A legnagyobb vesztesek közé tartozik a közlekedési tárca, amelynek a költségvetése 45%-kal esik vissza. 61%-kal csökken azonban a környezetvédelmi tárca büdzséje is. 

A most közzétett tervezet szerint jövőre az állam 13,983 milliárd eurós bevételekre és 15,956 milliárd eurós kiadásokra számít, a költségvetési hiány így 1,973 milliárd euró lesz, ami a jövő évre jósolt bruttó hazai termék (GDP) 0,83 százaléka, szemben az idei 1,29 százalékkal. „Jövőre történelmet írunk, Szlovákiának ugyanis még soha nem volt egy százaléknál alacsonyabb államháztartási deficitje“ - nyilatkozta Peter Kažimír pénzügyminiszter, aki szerint az elkövetkező években további csökkenés várható. A hiány 2019-re a GDP 0,1 százalékára csökken, 2020-ra pedig már kiegyenlített költségvetéssel számolnak, vagyis a kiadások nem lesznek nagyobbak a bevételeknél. 

Folytatódik a pénzszórás 

A tegnap bemutatott költségvetési tervezet azonban korántsem olyan merész, mint azt a pénzügyminiszter láttatni szeretné. A költségvetés őrének számító Költségvetési Tanács elnöke, Ivan Šramko már korábban figyelmeztetett arra, hogy a kormány rendre negatív irányba módosítja a korábbi elhatározásait. A pénzügyminisztérium egy évvel ezelőtt még azzal kecsegtetett, hogy a deficit már jövőre 0,44 százalékra eshet vissza, ehhez képest a most közzétett adat ennek csaknem a duplája. A Denník N számításai szerint a kormány így 300 millió euróval többet költ, mint amit egy évvel ezelőtt ígért. 

A pénzügyminiszter tegnap azt is elmondta, hogy a deficit csökkenésével párhuzamosan sikerül lefaragni az eladósodottságunkból. „Jövőre 2012 óta nem látott szintre, 49,9 százalékra esik vissza a GDP-arányos adósságunk, 2020-ig pedig ezt szeretnénk lefaragni 45 százalékra“ - állítja Kažimír. Ez azonban csak annak köszönhető, hogy dinamikusan nő az ország gazdasága, amivel párhuzamosan csökken a GDP-arányos adósság. Ha azonban az abszolút számokat tekintjük, már nem ilyen rózsás a helyzet. Míg idén az ország adóssága 41,3 milliárd eurót tesz ki, jövőre ez 43,2 milliárdra nő. 

Dinamikus növekedés 

A költségvetési mutatók fokozatos javulása a pénzügyminiszter szerint az ország dinamikus gazdasági növekedésének köszönhető, amely a tervek szerint az idei 3,3 százalék után jövőre eléri a 4,2 százalékot. „Szlovákia gazdasági növekedése nem kis mértékben a Jaguar Land Rover nyitrai beruházásával és egyéb autóipari befektetésekkel magyarázható, amelyeknek köszönhetően megugrik a kivitelünk és a foglalkoztatottság is. Ez utóbbi azonban szinte az összes ágazatban nőni fog“ - mondta Kažimír, aki szerint még soha nem dolgozottolyansokember-többmint 2,3 millió - Szlovákiában, mint most. Az előzetes becslések szerint jövőre 7,3 százalékra esik vissza az állástalanok aránya, miközben a bruttó átlagbér 4,6 százalékkal nőhet. 

Jöhet a szociális csomag 

A jó hír, legalábbis az alkalmazottak számára, hogy a tegnap közzétett költségvetési tervezet számol a Ficokabinet által nemrég bejelentetett szociális intézkedésekkel, így például a minimálbér emelésével, a munkaerő mobilitására fordított támogatásokkal, az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi munkáért járó díjak növelésével valamint a 13. és 14. havi fizetéssel is. 

Mindezt figyelembe véve, nem csoda, hogy a munkaügyi tárca költségvetése jövőre 96 millió euróval, 2,34 milliárd euróra nő az ideihez képest, hiszen az említett intézkedések egy részét ennek a tárcának a kasszájából fizetik majd. A lakosság elöregedése már a jövő évi költségvetésen is meglátszik. A gyermektartási díjra, a gyerekek csökkenő száma miatt, például 75 ezer euróval kisebb összeget fordítanak, mint idén. Jövőre az ideihez képest 7,7 százalékkal nagyobb összeg, összesen 4,8 milliárd euró jut majd az egészségügyre is. 

Kevesebb uniós pénz 

Az egyik legnagyobb vesztes ugyanakkor a közlekedési tárca lesz, amely jövőre 1,18 milliárd euróból gazdálkodhat. Az idei évhez képest ez 974 millió euróval, vagyis nagyjából 45 százalékkal kevesebb. Kažimír szerint a látványos csökkenés az uniós támogatások jövő évre várható alacsonyabb merítésével magyarázható. A közúti és vasúti infrastruktúrára emiatt jövőre csupán 881 millió euró jut, 1,07 milliárddal, csaknem 55 százalékkal kevesebb, mint idén. „Először át kell tanulmányoznunk a javaslatot, hogy kialakíthassuk az ezzel kapcsolatos álláspontunkat“ - nyilatkozta tegnap Érsek Árpád közlekedési miniszter. 

A pénzügyminisztérium által tegnap bemutatott költségvetési tervezetről a kormány jövő szerdán, vagyis október 11-én tárgyal, ezt követően pedig benyújtják a parlamentbe. (mi, TASR, SITA)

Ajánló