Vasárnap estig Nyitrai autószalon – ál-terepjárókkal

Nyitra |
Csütörtökön nyitotta meg kapuit és vasárnap este zár a nyitrai autószalon. 
A szerző felvételei
A frankfurti nemzetközi szalon utáni időpont jót tett a rendezvénynek. Ha csak az újdonságok listáját böngésszük, azt hihetnénk, az autómárkák immár csak magas építésű városi crossoverekben tudnak gondolkodni. Az idei évben minden eddiginél nagyobb teret kaptak a terepezésre csak korlátozottan alkalmas, városi használatra szánt ál-terepjárók. 
 
A VW konszern három márkával képviselteti magát, mindegyik standján egy-egy crossover dominált. A VW T-roc az Audi Q2 féltestvére, hosszát tekintve éppen csak rövidebb (24 mm) az ötajtós Golfnál. A Tiguan Allspace a népszerű SUV 110 mm-rel megnyújtott változata. A Seatnál megtekinthettük az Aronát, amely a Nyitrán szintén bemutatkozó új Ibiza padlólemezére épül.  A Škoda standján a márka kisebb szabadidőautója, a Karoq keltett feltűnést országos premierben.
Tovább folytatva a Nyitrán bemutatkozó új crossoverek sorát: Hyundai Kona, Kia Stonic, Opel Crossland X és Grandland X, Citroen C3 Aircross. Az új Peugeot 5008 szintén terepjárósabb megjelenést kapott, a terepre fokozottabb mértékben alkalmas típusok közül pedig a Volvo XC60 és a Renault Koleos új nemzedéke említhető. A Suzuki Ignis retro-formatervű új nemzedékével már útjainkon is találkozhatunk néhány hónapja, a japán márka standján a Vitarával együtt központi szerepet kapott.
 
 
Bár a szokványos, alacsony építésű típusok visszaszorulóban vannak, néhány újdonsággal a konzervatív vásárlók is találkozhattak. A Nissan Micra ötödik nemzedéke ezúttal is a Renault Clióval mutat műszaki rokonságot, ám sportosan ívelt karosszériája ezt jól leplezi. Egy fehér színű példány egyébiránt az idei szalon sorsolásának fődíja. A KIA Stinger a márka eddigi legsportosabb négyajtós szedánja, mögötte az új Optima SW is hazai premierben mutatkozott be. A Ford a külalakjában nem sokat változó, mégis vadiúj Fiestát is elhozta, mellette nagy feltűnést keltett az éppen kifutó, mégis sokak szívét megdobogtató Mustang. A sportos modellek közül látható volt még a nyitható-keménytetős Mazda MX-5 RF és a legendás Subaru Impreza STi aktuális változata. 
 
 
A látogatók már megszokhatták, hogy néhány, a hazai piacon fontos szerepet játszó márka hiányzik. Idén főleg a Toyota távolléte tűnt fel, a német prémiummárkák importőrei pedig már szokásosan a szomszédos bevásárlóközpontban állítottak ki néhány autót.
 
A veteránok pavilonjában idén a Fiat Nuova 500 tiszteletére megrendezett tematikus kiállítás dominált, amely felvonultatta az idén 60 éves típus szinte valamennyi változatát.
Ivkovič Péter

Ajánló