Heves vita várható a földek bérbe adásáról

Pozsony |

Heves vitát váltott ki a mezőgazdasági földek bérbe adásáról szóló törvény földművelésügyi tárca által kidolgozott, és már a parlamentben levő módosításjavaslata. Míg a szaktárca szerint a módosítással a kis- és középvállalkozókon szeretnének segíteni, a vállalkozók szerint zűrzavart idéz elő a földpiacon.

A földművelésügyi tárca gátat vetne annak, hogy a spekulatív felvásárlásokkal a termőföldet nem mezőgazdasági célokra használják
Képarchívum

„A mezőgazdasági földterületek bérbe adásával kapcsolatos szabályok módosítását már nem halogathatjuk tovább” – nyilatkozta Michal Feik, az agrártárca sajtóosztályának munkatársa. Szerinte a jogszabály módosításával azt szeretnék elérni, hogy javuljanak a kis- és középvállalkozók gazdálkodási feltételei. A minisztérium többek között azt javasolja, hogy az új cégtulajdonosok új földbérleti szerződéseket kössenek. „A jogszabály módosításával hozzá akarunk járulni a becsületes termelők földhöz jutásához. Szeretnénk gátat vetni annak is, hogy a spekulatív felvásárlásokkal a termőföldet nem mezőgazdasági célokra használják fel” – indokolta a módosítást korábban Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter. A szaktárca által tervezett jogszabály-módosításban azt is szabályozzák, hogy milyen lépéseket kell megtenni abban az esetben, ha a hatályban levő bérleti szerződés folyamán eladják a vállalatot vagy annak többségi részét. Matečná szerint a módosításnak köszönhetően nagyobb biztonságot élvezhetnek majd azok a földtulajdonosok is, akik a földet valóban megművelik.

Elégedetlen vállalkozók

A módosítással egyben arra is reagál a földművelésügyi tárca, hogy Szlovákiában jelenleg áttekinthetetlen a helyzet a mezőgazdasági földterületek bérleti viszonyaival kapcsolatban. A törvénymódosítás értelmében a földterületeket bérbe adóknak kötelezően be kell majd jelenteniük a bérleti szerződéseket az ingatlankataszterbe. A tulajdonlevélben feltüntetik a bérleti kapcsolat konkrét időpontját, vagyis azt, hogy mennyi időre szól a bérleti szerződés. Ezek az adatok hozzáférhetővé válnak a nyilvánosság számára is.

A legnagyobb hazai cégeket tömörítő Klub 500 szakmai szervezet, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK), a Szlovák Élelmiszer-kamara (PKS), a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara (SOPK) és a legnagyobb hazai munkáltatói érdekvédelmi szervezetek ezzel szemben elhibázottnak tartják a szaktárca által kidolgozott módosítást. Az említett szervezetek szerint a törvénymódosítás zűrzavart idézhet elő a földpiacon. „Nem segít a kezdő gazdákon. Sőt, gondot okoz majd nekik a termelés kezdeti szakaszában, de később, a gazdálkodás további fázisaiban is. A földművelésügyi minisztériumnak jeleztük, hogy milyen problémákkal küszködünk, a tárca viszont nem reagált megjegyzéseinkre” – panaszkodnak a jelzett intézmények vezetői, hozzátéve, hogy a módosítások növelik a vállalkozók adminisztratív terheit is.

„A jogszabály módosításán számos szakember dolgozott” – állítja ezzel szemben Feik, aki szerint a mostani törvénymódosítás nem tartalmazza azt a kitételt, hogy a bérleti viszony automatikusan meghosszabbodik, ugyanis a szóban forgó törvényrész mind a bérbe adóknak, mind pedig a bérlőknek komoly jogi problémákat okozott. Ugyanakkor gondok adódtak a közvetlen kifizetésekkel is, mivel a mezőgazdasági földterület tulajdonosai sok esetben nem voltak tisztában azzal, hogy a bérlőnek jár-e a támogatás vagy pedig a földtulajdonosnak.

Előnyben a nagy cégek

„A törvénymódosítást alaposan meg kellett vitatnunk szakmai körökben. Az agrárkamarák is jelentős mértékben hozzájárultak a jogszabály tökéletesítéséhez” – állítja Feik. A földművelésügyi minisztérium arra figyelmeztet, hogy a nagy mezőgazdasági vállalatok és szövetségek monopolhelyzetet élveznek a bérleti viszonyok automatikus újraalakításával, s ez a tény ellentétben áll a szlovák kormány programnyilatkozatával. „A jelenlegi jogszabály-módosítás garanciát jelent arra, hogy a bérleti szerződések, illetve viszonyok szilárd alapját képezik majd a korrekt mezőgazdasági vállalkozásoknak” – állítja Feik. (sb)

Ajánló