Már nem olyan vonzó az adóparadicsom

Pozsony |

Az offshore cégekkel szemben hozott szlovákiai és nemzetközi szigorítások kezdik meghozni a gyümölcsüket. A korábbi dinamikus növekedést követően mára stabilizálódott az adóparadicsomokban székelő szlovákiai cégek száma, miközben egyre többen vonulnak ki a kétes hírű trópusi adóparadicsomokból.

Az egzotikus adóparadicsomok kimentek a divatból
Képarchívum

„Míg 2010-ben 3 ezernél is kevesebb szlovákiai cég volt bejegyezve valamelyik adóparadicsomban, 2015-re a számuk meghaladta a 4700-at, az elmúlt két évben azonban stabilizálódott a helyzet, manapság az ilyen cégek száma 4800 körül mozog” – nyilatkozta Petra Štěpánová, a Bisnode nemzetközi cégminősítő társaság elemzője, aki szerint ez a szám az elmúlt kilenc hónapban csupán öttel nőtt. Štěpánová szerint ennek az egyik oka, hogy egyre több állam szigorít a cégekkel kapcsolatos jogszabályokon, a cégeknek így nehezebb eltitkolniuk a jövedelmeiket. Változtak azonban a szlovákiai szabályok is. A Fico-kabinet által elfogadott, február elejétől hatályos offshore-törvény például szigorította az ilyen cégek részvételét az állami pályázatokon.

A szlovákiai vállalkozók legkedveltebb adóparadicsomainak egyébként továbbra is Hollandia (1132 cég), Ciprus (1106) és az Egyesült Államok (1026) számítanak. „Ciprus vonzereje abban rejlik, hogy vonzó vállalkozói környezetet nyújt, alacsonyak az adók, és az elkövetkező időszakban is dinamikus gazdasági növekedés várható. Az Egyesült Államok legnagyobb vonzereje a névtelenség, ott ugyanis sem a tulajdonosok, sem az igazgatók személye nem kerül be a hivatalos nyilvántartásba, így nem is hozzáférhető illetéktelenek számára” – mondta Štěpánová.

A tavaly tavasszal kirobbantott, Panama-iratok néven elhíresült offshore-botrány miatt csökkent a Panamában, Máltán és a Seychelle-szigeteken bejegyzett cégek száma. Ezzel párhuzamosan egyre több szlovákiai céget jegyeznek be az Egyesült Arab Emírségekben, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az ország teljes anonimitást szavatol a vállalkozóknak. (mi)

Ajánló